Szűkítés


Kategóriák


Minden Címke 103


bejegyzések

A Közpénzügyi Akadémia fókuszában az önkormányzati gazdálkodás

  • Közpénzügyi Akadémia
  • Közpénzügyi Akadémia
 • Előző
 • Következő

Az önkormányzatok gazdálkodása és finanszírozási rendszere” címmel tartotta meg előadását Dr. Berczik Ábel helyettes államtitkár a Közpénzügyi Akadémia keretei között. A Nemzetgazdasági Minisztérium kincstári gazdálkodásért felelős vezetője részletesen kitért az állam és az önkormányzatok között végbement feladatmegosztás módjára, az önkormányzatok költségvetés készítési, és iparűzési adó rendszerének jellemzőire. Az előadás végén az államtitkár szakmai kérdésekre válaszolt, amelyek a földterületek adóztatásának kérdését, lehetőségét, továbbá fókuszált béremelések újabb állomására, vagyis az önkormányzati szektorban a bérfeljavítások lehetőségére, esetleges állami támogatására irányultak.

A Közpénzügyi és Államháztartási Intézet keretei között zajló Közpénzügyi Akadémia jó alapot adott a népes hallgatóságnak, köztük az államháztartási gazdálkodás és ellenőrzési továbbképzési szakirány hallgatóinak is, hogy első kézből tájékozódjanak a feladatlapú finanszírozási rendszer újdonságairól, az ágazati támogatások új útjairól és a már szakmai előkészítés alatt lévő 2018 évi költségvetési tervekről – mondta el Lentner Csaba intézetvezető professzor, a szakmai rendezvény szervezője. 


Március 15-ére emlékeztek az ÁKK-n

  • fokep
  • dsc4806 2
  • dsc4824 2
  • dsc4831 2
  • dsc4841 2
  • dsc4849 2
  • dsc4852 2
  • dsc4860 2
  • dsc4862 2
  • dsc4870 2
 • Előző
 • Következő

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar oktatói, hallgatói és munkatársai közösen tartottak megemlékezést az 1848-49-es szabadságharcról az intézmény kopjafájánál. A rendezvényen koszorút helyezett el a kar megbízott oktatási dékánhelyettese Dr. habil. Budai Balázs, valamint a kar hallgatói önkormányzatának elnöke Böszörményi Balázs. A szabadságharc közszolgálati eszményéről Dr. habil. Horváth Attila intézetvezető egyetemi docens, Magyarország közelmúltban megválasztott alkotmánybírája osztotta meg ünnepi gondolatait.

 „1848. március 15-én énekelték el először a Himnuszt, amely a nemzeti imánk” – mondta Horváth Attila. Az ÁKK docense egy, a kiegyezés utáni történetet mesélt el, ahol Erkel Ferenc egy vidéki szentmisén hallgatta meg a Himnuszt. A történet szerint egy helyi embertől megkérdezték, hogy ki írta a művet, aki erre a következőket válaszolta: „Hogy lehet ilyet kérdezni? Ez a himnusz velünk együtt született, mindig is megvolt. Ez a magyarság szent imája, ezt nem komponálta senki sem!” Horváth Attila idézésében erre Erkel, a Himnusz szerzője csak ennyit válaszolt: „Ennél nagyobb dicséretet még nem kaptam.”

Horváth Attila kifejtette, hogy a magyar emberek számára természetes, hogy az Alaptörvénybe nevesített szabadságharcokról és nemzeti ünnepekről meg kell emlékezni, viszont feltette a kérdést, hogy vajon mit jelent március 15. a közszolgálatban dolgozók számára. Az ÁKK docense felhívta a figyelmet, hogy a hagyományos ünnepségeken mindig Petőfin, vagy a 12 ponton van a hangsúly, azonban érdemes megfigyelni a történet másik oldalát, a forradalom stabil alapjait kiépítő közszolgálati rendszert.  „Ők azok az országgyűlési követeket, akik ekkor elmentek Bécsbe, akik kialkudták a Batthyányi-kormány megalakítását a bécsi kormányzatnál, akik elérték, hogy április 11-én életbe léphessenek az áprilisi törvények” – hangsúlyozta Horváth Attila. „Ezek azért nagyon fontosak számunkra, mert ma is irányt mutatnak, hogy milyen módon kell jogot alkotni, jogot alkalmazni, közszolgálatban tevékenykedni.”

Horváth Attila szerint a szabadságharc előkészítésének egyik fő tanulsága az, hogy a közszolgálatnak folyamatosan képezni kell magát, hiszen amikor az 1848-as megmozdulások után a Habsburg közigazgatás kivonult az országból, a magyar közszolgálatnak egyből a helyébe kellett lépnie. Az ÁKK docense rávilágított, hogy ekkor olyan jogszabályokat sikerült megalkotni, amelyek ma is irányadóak. „Megőrizték történelmi alkotmányunkat. Nem jogfosztással, hanem jogkiterjesztéssel alkották meg az áprilisi törvényeinket, ezáltal ezek a legelfogadottabb jogszabályok voltak abban az időszakban.” – fejtette ki az ÁKK intézetvezetője.

Másik fő tanulság, amire Horváth Attila felhívta a figyelmet az az, hogy a professzionális Habsburg bürokrácia után a magyar kormányzat hihetetlenül gyorsan és szakszerűen állt fel. „Nem véletlen, hogy a magyar szabadságharc marad fönt a legtovább!” – mondta az ÁKK intézetvezetője, aki szerint a Magyar Tudományos Akadémia munkássága is elengedhetetlen volt ahhoz, hogy sikerre vigye a szabadságharc ügyét. „Amikor március 15-re, a forradalom és szabadságharca gondolunk, akkor ezeket az eseményeket se felejtsük el. Ne csak érzelmi alapon emlékezzünk erre az időszakra, hanem azt is gondoljuk végig, hogy számunkra, akik a közszolgálatban tevékenykedünk, mit jelent ez a mai ünnep” – összegezte gondolatait Horváth Attila.

A megemlékezésen Zrínyi Anna, az ÁKK végzős hallgatója szavalta el Petőfi Sándor A XIX. század költői című művét. A rendezvény színvonalát a Ludovika tánckar műsora emelte, amiben az NKE-s egyetemisták Szécsi Margit Március 15. című,  a Kormorán együttes által megzenésített versére Kerepesi Zoltán koreográfiáját adták elő.

 Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on


Paradigmaváltás történik a magyar filmgyártásban

  • fokep
  • dsc4202 2
  • dsc4204 2
  • dsc4220 2
  • dsc4226 2
 • Előző
 • Következő

A magyar filmkészítők szerencsés helyzetben vannak, hiszen az európai és különösen az amerikai gyakorlattal szemben nagyon jelentős állami támogatást kapnak az itt készülő filmek - hangzott el az NKE Államtudományi és Közigazgatási Karon rendezett műhelybeszélgetésen. Muhi András, a nemrég Arany Medve-díjjal jutalmazott „Testről és lélekről” című film producere szakmai kulisszatitkokról is beszélt az érdeklődő hallgatóknak. 

Enyedi Ildikó rendező díjnyertes alkotása azért is kiemelkedő teljesítmény, mert utoljára 42 éve kapta meg hazai film az Arany Medve-díjat. A rendező és Muhi András producer jelenleg számos közönségtalálkozón vesznek részt, mivel számukra nagyon fontosak a nézői visszajelzések. Muhi András elmondta, hogy négy napja látható a film a magyar mozikban és már eddig 14 ezren vásároltak rá belépőjegyet. Ez magyar viszonylatban kiemelkedő teljesítmény, hiszen annak idején még az Oscar-díjas Saul fia sem kezdett ilyen erősen. Elhangzott, hogy ma már nagyon ritka, ha egy film eléri a 100 ezres nézőszámot, mint például a Liza, a rókatündér című alkotás, amelyet 140 ezren tekintettek meg, így az utóbbi évek legnépszerűbb magyar filmje a mozikban.

A Saul fia kapcsán Muhi András hozzátette, hogy az Oscarral is jutalmazott alkotás még a klasszikus rendezői vonalat jelentő Jancsó Miklós-Tarr Béla hatás eredménye, az elmúlt években készült kisfilmek viszont már paradigmaváltást jeleznek. Muhi András szerint ezek az alkotások ugyanis szinte kizárólag az átlagemberekről szólnak és ez a visszajelzések szerint elnyerte a nézők és a szakma tetszését is.

A „Testről és lélekről” című film mindkét főszereplőjének nagyon monotonon telnek a mindennapjai, de éjszakánként ugyanazt álmodják. Számomra ez a legmegragadóbb része a történetnek” - hangsúlyozza a berlini nyertes alkotásról Muhi András. A film producere korábban 20 éven keresztül nagyvállalati jogászként dolgozott, majd a 2000-es években került át a filmszakmába. Mindezzel gyerekkori álma valósult meg, és azóta elég termékeny szakmai életet tudhat magáénak: mintegy 250 hazai és nemzetközi filmben vehetett részt producerként. Enyedi Ildikó mellett olyan neves hazai filmkészítőkkel is dolgozott, mint például Mundruczó Kornél vagy Hajdu Szabolcs.

„A producer a film, mint egy kész termék tulajdonosa, aki egyedüliként látja át teljes mértékben a produkció készítésének minden folyamatát”- teszi hozzá Muhi András. Szerinte ma már az utómunka teszi ki a filmkészítés folyamatának legalább 30 százalékát, de a producernek a film terjesztésében, reklámozásában is nagyon fontos szerepe van. Pénzt viszont csak nagyon kevés film tud igazán hozni a konyhára, hiszen a jelenlegi trend szerint 100-ból 80 film eleve bukásra van ítélve anyagilag. Amíg Amerikában szinte teljes egészében piaci alapon készítik a filmeket a nagy stúdiók, Európában az állami támogatás is szükséges mindehhez. „Ebből a szempontból Magyarországon szerencsés helyzetben vannak az alkotók, hiszen itt akár teljes mértékben átvállalhatja az állam a filmkészítés költségeit”- hangsúlyozza Muhi András. Szerinte ez ugyanakkor nem tekinthető elfecsérelt pénznek, hiszen egy-egy magyar filmsiker nagyon komolyan növeli az ország presztízsét.


Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on


Örökségvédelem, a helyi fejlődés lehetséges motorja

  • fokep
  • dsc3122 2
  • dsc3125 2
  • dsc3130 2
  • dsc3137 2
  • dsc3148 2
  • dsc3176 2
 • Előző
 • Következő

Az építészeti örökség védelmének legkorszerűbb francia és magyar szabályozási eszközei, a 2014-2020-as fejlesztési időszak körvonalazódó gyakorlati eredményei és a 2020 utáni perspektívák – többek között ezeket a témákat vitatták meg magyar és francia szakemberek az „Az építészeti örökség integrált védelmének eszközei Magyarországon és Franciaországban” című konferencián a Francia Intézetben. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar (ÁKK) Általános Közigazgatási Jogi Intézete, az Université de Nantes, a Magyarországi Francia Nagykövetség, a Budapesti Francia Intézet és a Városfejlesztés Zrt. szervezésében megvalósuló eseményt Sylvette Tourmente, a Francia Nagykövetség Tudományos és Egyetemi Együttműködési Attaséja nyitotta meg.

„A következő évek, évtizedek legnagyobb kihívása a fenntartható fejlődés: a városok, települések szempontjából a fenntartható fejlődés fenntartható urbanizációt jelent”- mondta beszédében Dr. Bajnai László. Az ÁKK Közszervezési és Közigazgatástani Intézetének oktatója, aki a Városfejlesztés Zrt. vezérigazgatója is. Az építészeti örökség integrált védelmének fontossága a fenntartható urbanizáció szempontjából című előadásában Bajnai László kifejtette, hogy a fenntartható urbanizáció egyidős az urbanisztika fogalmával és elméletével. Mint mondta, a fenntartható urbanizáció nem képzelhető el az építészeti örökség tartós megőrzése nélkül, hiszen az európai építészeti örökséget a települések hordozzák. „Építészeti örökségünk nem őrizhető meg hosszú távon az integrált védelem eszköztárának alkalmazása nélkül”- hangsúlyozta. Az ÁKK oktatója kitért az Európai Tanácshoz köthető, az Európai Építészeti Örökség Védelméről szóló, 121. számú Egyezményéből levezethető építészeti örökség fogalmára is, majd kiemelte, hogy a városi élethez a városi szövet vonzóvá tétele és visszahódítása a fenntartható urbanizáció egyik legfontosabb célja mind Magyarország, mind Franciaország számára. „Ennek a célkitűzésnek a valóra váltásához nélkülözhetetlen az építészeti örökség integrált védelmének ismerete és annak rendeltetésszerű és professzionális alkalmazása. Ezt kívánja elősegíteni ez a konferencia” - zárta Bajnai László bevezető előadását.

Dr. Temesi István a műemlékek védelmének hazai szabályozásáról és eszközeiről beszélt előadásában. Az NKE Általános Közigazgatási Jogi Intézetének intézetvezetője kitért a hazai jogszabályi  környezetre. A 2016 decemberében elfogadott kormányrendelet alapján ismertetette a műemlékvédelem szervezeti keretét. Mint mondta, már az Alaptörvény említést tesz a kulturális értékről, de a műemlékvédelemről, mint olyanról, nem esik szó benne. Először az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, majd a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény, végül pedig a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény rendelkezései kerültek ismertetésre, végül a büntetőjogi szabályozás alapját jelentő 2012. évi C. törvény, a Büntető Törvénykönyv alapján felsorolásra kerültek a műemlékvédelemhez köthető bűncselekmények törvényi tényállásai.

A konferencia további meghívott előadójaként Dr. Hübner Mátyás DLA, professzor emeritus, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának képviseletében Pécs városfejlesztésével példázva bemutatta az építészeti örökség integrált védelme érdekében hozott városrendezési eszközök alkalmazásának lépéseit.  Szakály Szabolcs a szombathelyi Városfejlesztési Kabinet osztályvezetőjeként  Szombathely városfejlesztési projektjét mutatta be, kihangsúlyozva azt a városfejlesztési lehetőséget és kötődést, melyet Szent Márton születésének 1700. évfordulója értékként jelentett a városnak. A Szent Márton terv a megújuló és befogadó társadalom megteremtését és a belváros rehabilitációját tűzte ki célul; három ütemre bontva 15 milliárd forintnyi beruházást jelent a városnak. Az előadó betekintést engedett a hallgatóságnak a 2030-ra szóló hosszú távú jövőképbe is.

Az építészeti örökség integrált védelmének franciaországi eszközeiről Nicolas Huten PhD, a nantes-i egyetem egyetemi docense és intézetvezetője tartott előadást. Beszédében kitért a francia történelem, kiváltképp az 1789-es nagy francia forradalom hatására bekövetkezett változásokra is. A nyilvántartott műemlékek felsorolása és azok nyilvántartásba vételének folyamata mellett szó esett az állami főépítész feladatairól, a védelem eszközeiről, valamint az előadó ismertete a műemlék fogalmát, és az ahhoz tartozó intézmény- és szervezetrendszert is.A konferenciát Dr. Bajnai László Az operatív városfejlesztés magyarországi eszközei az építészeti örökség integrált védelmének szolgálatában című előadása zárta, mely alkalmával azt is bemutatta, hogyan valósítja meg az önkormányzat a komplex városfejlesztési akciót.

Szöveg: Fecser Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes 

Megosztás a Facebook-on


Habilitáltak dékánhelyetteseink

  • budai jobagy
  • dsc2730 2
  • dsc2749 2
  • dsc2776 2
  • dsc3190 2
  • dsc3202 2
  • dsc3220 2
 • Előző
 • Következő

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem két dékánhelyettese is sikeresen teljesítette a habilitációs eljárás nyilvános részének követelményeit. Ezzel Dr. Budai Balázs, az ÁKK mb. oktatási dékánhelyettese és Dr. Jobbágy Zoltán ezredes, a HHK nemzetközi és tudományos dékánhelyettese számára is megnyílt a lehetőség az egyetemi tanári cím megszerzésére.

"A közigazgatási reformok tanulságai"- ez volt a címe Budai Balázs hétfői habilitációs előadásának. Az Államtudományi és Közigazgatási Kar Szakigazgatási és Szakpolitikai Intézet egyetemi docensének az elektronikus közigazgatás, a közigazgatási modernizáció, a rugalmas foglalkoztatás a közigazgatásban és a csúcstechnológia a közigazgatásban a kutatási területe. Az NKE Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola témavezetőjének habilitációs vitája a digitális állam hivatali infrastruktúrájának kihívásairól szólt. A habilitációs bíráló bizottság elnöke Prof. Dr. Patyi András rektor volt.

Dr. Jobbágy Zoltán ezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Összhaderőnemi Műveleti Tanszék egyetemi docense habilitációs előadásában a felkelés elleni műveletekről értekezett. Az NKE Hadtudományi Doktori Iskola témakiírójának kutatási területe a szövetségi összhaderőnemi műveletek elmélete és gyakorlata. A dékánhelyettes habilitációs vitájának címe "Clausewitz és a nem-háromsági háború" volt.

A habilitáció, illetve a habilitálás a PhD-tudományos fokozatot követő cím megszerzését jelenti. Az a folyamat, amelynek során a doktori fokozattal rendelkező oktató nyilvános előadásokon tesz tanúbizonyságot oktatói rátermettségéről, szakmai és tudományos tevékenységéről és előadókészségéről. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Nemzeti Felsőoktatási Törvényben, valamint az Egyetem Alapító Okiratában foglaltak alapján a társadalomtudományok, valamint a műszaki tudományok tudományterületeken ítél oda habilitált doktor (Dr. habil.) címet. A habilitált doktor cím az Egyetemi Habilitációs Bizottság elnökéhez benyújtott kérelem alapján lefolytatott habilitációs eljárás eredményeként nyerhető el. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CXXXIX. törvény 28.§[1] szerint az egyetemi tanári kinevezés előfeltétele a habilitáció vagy azzal egyenértékű nemzetközi felsőoktatási oktatói gyakorlat.

A habilitációval kapcsolatban további részletek az egyetem honlapján olvashatóak:

http://uni-nke.hu/kutatas/habilitacio

Megosztás a Facebook-on

Cimkék: habilitáció, 2017

A tudomány megújításához új gondolkodásmódra van szükség

  • fokep
  • dsc2812 2
  • dsc2816 2
  • dsc2832 2
  • dsc2843 2
  • dsc2853 2
 • Előző
 • Következő

A tudomány szépsége abban rejlik, hogy új dolgokat ott fedezünk fel, ahol a legkevésbé várjuk – mondta el az NKE Közpénzügyi Akadémia legutóbbi, teltházas előadásán Prof. Dr. Kroó Norbert akadémikus. A Magyar Tudományos Akadémia kutatóprofesszora szerint a hagyományos technológiák kimerülőben vannak, új ötletekre és friss gondolkodásmódra van szükség.

Az NKE ÁKK Közpénzügyi és Államháztartási Intézete és a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége által szervezett programsorozat évnyitó rendezvényének vendégelőadóját Prof. Dr. Lentner Csaba intézetigazgató mutatta be. Elmondta, hogy Kroó Norbert az MTA rendes tagja, aki korábban főtitkára és alelnöke is volt a tudományos társaságnak. Az akadémikusnak több mint 1000 publikációja jelent meg külföldön, munkáját a többi között Prima Primissima-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetéssel is elismerték.

„Mind a természet-, mind pedig a társadalomtudományokban egészen páratlan, kvantumszerű ugráshoz hasonlítható fejlődés tapasztalható, ami a fiatal kutatók számára különösen nagy esélyt ad tehetségük kibontakoztatására”- mondta köszöntőjében Prof. Dr. Kiss György akadémikus. Az ÁKK dékánja szerint ma már a jogtudomány sem kötött csak országokhoz, a határok itt is megszűntek.

Kroó Norbert előadásában bemutatta az elmúlt évtizedek technológiai fejlődését, és felvázolta a közeljövőben várható trendeket is. Az akadémikus szólt azokról a felfedezésekről, amelyek gyökeresen megváltoztatták az életünket, így például szó esett a gravitációról, az elektromágneses sugárzásról, és a kvantumvilágról. A professzor szerint a technológiai fejlődésével kapcsolatos korábbi „jóslások” sokszor pesszimistábbaknak bizonyultak a megvalósulásnál. Példaként említette a Microsoft alapítójának, Bill Gatesnek egy 1992-es mondatát, amely szerint a 640 kilobyte memória bárki számára elég lesz majd a jövőben.

Az akadémikus a technológiai fejlődés kapcsán példaértékűnek nevezte az Egyesült Államok hozzáállását, amelynek révén az USA-ban a második világháborút követően a világon elsőként jött létre tudáslapú gazdaság. „Ebben jelentős szerepet játszott a tudásimport is, hiszen jelenleg is mintegy háromezer magyar kutató dolgozik Amerikában” – tette hozzá Kroó Norbert. A professzor szerint ma a hasznosítható tudás századát éljük, amelyben kiemelt szerepe van a tudománynak és a tehetségeknek. Utóbbiakból egyre többre van szükség a világban, így az oktatásnak is nagy szerepe lehet majd a tehetségek kibontakoztatásában. Elhangzott, hogy amíg korábban a szellemi tőke vonult oda, ahol az anyagi lehetőségek megvannak, ma már éppen fordított folyamat zajlik. Kroó Norbert előadásában rávilágított arra is, hogy még a huszadik században is elsősorban azt tudtuk gyártani, amit meg tudtunk mérni, ma már azt, amit ki tudunk számolni.

A kutatóprofesszor szerint ez a század a nanotechnológia és a kvantumtechnológia forradalma lesz, amelyben olyan jelentős mérföldkövek lesznek, mint például az autonóm járművek elterjedése, a sokféle tulajdonságot ötvöző anyag, a grafén megjelenése, a személyre szabott gyógyszeres terápia vagy például a teljesen virtuális pénz. Emellett olyan „csemegékre” is számítani lehet a következő évtizedekben, mint például az „energiatermelő” akkumulátor, a testhűtő ruha, a fúziós reaktor vagy a teljesen tervezhető géntechnológia. Új anyagokat tudunk majd létrehozni például atomok „manipulálásával”, egyre gyakoribbá válik a nanorobotok használata a gyógyításban, és tovább fejlődnek majd a mesterséges intelligenciával kapcsolatos eszközök. Az akadémikus szerint mindezek már nem az álom kategóriájába tartoznak, például amerikai klinikákon már használják a nanotechnológiát a rákterápiában. Kroó Norbert elmondta, hogy az USA fölénye továbbra is jelentős a tudományos technológiák területén. Ez szerinte három dolognak köszönhető, amiben a tengerentúliak jobbak, mint az európai társaik: mobilizáció, a kockázatvállalás képessége és a gyors döntéshozatal.

A Közpénzügyi Akadémia rendszeresen szervez olyan előadásokat, ahol az NKE hallgatói a legújabb tudományos ismeretekről a tudományterületek neves képviselőitől, első kézből szerezhetnek információkat. Korábban volt már vendég Matolcsy György jegybankelnök és Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke is.

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on


Elhunyt Jabniczky Patrícia, Karunk hallgatója

  • image
Jabniczky Patricia
Tisztelt Kollégáim!
 
Fájdalmas kötelességemnek teszek eleget, amikor tájékoztatom Önöket, hogy február 10-én közúti balesetben elhunyt Jabniczky Patrícia, Karunk levelező munkarendű hallgatója.
 
Nyugodjék békében, emlékét őrizzük kegyelettel.


 Prof. Dr. Kiss György
ÁKK dékán


Új intézettel bővült az ÁKK

Jakab Éva

2017. február 1-jével Karunkon megalakult az Európai Állam- és Jogtörténeti Intézet, az Állam- és Jogtörténeti Intézet pedig Magyar Állam- és Jogtörténeti Intézet néven működik tovább.

Az új intézet keretei között elsősorban az európai államtörténeti és jogtörténeti folyamatok, eszmeáramlatok és rendszerek kutatása és oktatása valósul meg, vezetésére Prof. Dr. Jakab Éva kapott megbízást.

Prof. Dr. Jakab Éva 1981-ben szerzett jogi diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetemen, 1992-ben szerzett kandidátusi fokozatot, 2001-ben habilitált. 2002-től a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar Római Jogi Tanszékének tanszékvezetője, 2005-2009 között a Kar oktatási, 2009-2011 és 2013-2017 között tudományos dékánhelyettese. Professzor asszony 2005-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora, 2012-ben az Osztrák Tudományos Akadémia levelező tagja lett. Egyetemünk kutatási tevékenységében 2015 óta vesz részt, február 1-jétől pedig bekapcsolódik az oktatásba és a vezetői munkába is.


Fejezetek az állam- és közigazgatás-tudományból

  • fokep
  • dsc8384 2
  • dsc8390 2
  • dsc8398 2
  • dsc8404 2
  • dsc8407 2
 • Előző
 • Következő

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 5 éves évfordulója alkalmából „Fejezetek az állam- és közigazgatás-tudományból” című szakmai műhelybeszélgetést tartott az Államtudományi és Közigazgatási Kar. Az ÁKK oktatói és hallgatói, a Magyary Zoltán Szakkollégium, az Ostrakon Szakkollégium és a kari Hallgatói Önkormányzat tagjai egyaránt részt vettek a rendezvényen. Az eseményt Prof. Dr. Kiss György, az Államtudományi és Közigazgatási Kar dékánja vezette le.

„A mai alkalom ne kötött konferencia legyen, hanem sokkal inkább egy kötetlen műhelybeszélgetés, ezért felkértem néhány nagyon tapasztalt kollegámat, akik hosszú ideje oktatnak ezen a karon, hogy tekintsük át együtt, mit gondolnak az elmúlt 40 évről” - mondta Prof. Dr. Kiss György köszöntő beszédében, majd hozzátette: „Minden kar igyekszik valamivel hozzájárulni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 5 éves fennállásához. Nekünk, az ÁKK-nak az ad különös aktualitást, hogy 40 éves a közigazgatási szakemberképzés - ha a Tanácsakadémia időszakát nem vesszük ide. Ez az alkalom, amikor végigjárhatjuk a stációkat és visszatekinthetünk”. A dékán kiemelte, hogy a műhelybeszélgetés alkalmával arra kívánnak visszatekinteni, hogyan fejlődött az 1970-es évek második felétől a közigazgatási szakemberek képzése, mi volt akkor a jogpolitikai cél és az korszakonként hogyan változott, valamint arra, hogyan változott az Államigazgatási Főiskola, annak oktatói, oktatási portfóliója. Hogyan csatlakozott hozzá később, mikor karrá vált, a posztgraduális képzés, a vezetőképzés és milyen jelentőséggel bír a 2017-es tanévben elinduló osztatlan államtudományi mesterképzés, amely kiszélesíti a tudományos, kulturális és oktatáspolitikai portfóliót az államtudományokkal. Ez nem csak mennyiségi, de minőségi változással is bír mind a kar, mind pedig az egyetem életében.

A dékáni köszöntőt követve Prof. Dr. Máthé Gábor kapott szót, aki felvázolta a közigazgatási szakemberek képzésének történeti hátterét: „Az 1883-as képesítési törvény a doktori diplomát képesítési erővel ruházta fel, valamint előre vetítette a közigazgatási vizsga bevezetésének szükségességét. 1900-ban a jogász és jegyzőképzés kétszintű szakképzés jelentett.1936-ban, 50 év után megszületett a közigazgatási gyakorlati vizsga.” Máthé Gábor ismertette azt is, hogy milyen út vezetett az Államigazgatási Főiskola Államtudományi és Közigazgatási Karává válásához. 1977 és 2017 között sok minden történt, amelyet a György István, Imre Miklós és Tamás András által írt Államigazgatási Főiskola 20 éves jubileuma és 30 éves jubileuma című két kötet remekül bemutat. 2017-hez képest 5 éve, 1977-hez képest 40 éve működik ezen intézmény. „A Nemzeti Közszolgálati Egyetem zsenialitása, hogy a felsőoktatási törvény keretén belül önálló törvényi szabályozás vonatkozik rá, amely különleges erőt ad a képzés szempontjából. Ez az erő addig tart, míg a felsőoktatási törvényi szabályozás és az NKE törvényi szabályozása párhuzamban marad egymással. 2020-ban, az egyetem 10 éves jubileumán lesz majd igazán érdekes, mert akkor lehet az első szakmai levonást megejteni. Addig nem beszélni, csinálni kell!” - mondta a Professzor Emeritus.

Cs. Kiss. Lajos, aki 2014 óta van az NKE-n, az „államtan” felfogásáról, kutatásáról és oktatásáról elmélkedett. Két problémát fogalmazott meg előadásában: az egyik az egyetem, a tudomány és az állameszme összefüggése, a hivatás fogalma, a másik pedig az 1960-es évek során az államtudomány veszélyessége, politikai semlegessége. „Az államelmélet művelését veszélyesnek tartották. Az egyetem fejlődése során az önállóvá válás folyamata újra felidézte az államtudomány politikai ideológiai veszélyességét.

Akkor létezhet normális államelmélet, ha kidolgozzuk azt a határt, melyen belül a tudományt tudományként, a politikától elválasztva lehet művelni, bár minden elméletnek van politikai kontextusa” - fejtette ki az egyetem fejlesztési és kutatási intézetének munkatársa.

Prof. Dr. Tamás András kitért a közigazgatási szakemberek képzésének megbecsültségére, a jogi egyetemekkel való együttműködésre, illetve az általuk tanúsított ellenszenv okaira. Az Államigazgatási Főiskola rendelkezett a legtöbb tudással a közigazgatási jog terén, amelyet más egyetemek jogi karai is megirigyeltek. „Idővel a közigazgatás differenciálódott: Magyarországon a kutató tevékenység és a gyakorlati szakember összefonódva van jelen; 100 évre visszamenően már hagyomány, hogy a tudományt az elméleti és a gyakorlati tudás együtt alkotja.”

Prof. Dr. Verebélyi Imre, egykori közigazgatási államtitkár is jelen volt a műhelybeszélgetésen. Visszaemlékezésében kihangsúlyozta, milyen nagy érdem volt, hogy Kelemen Ferenc a Tanácsakadémián Lőrincz Lajost tette meg helyettesének, valamint az, hogy demonstrátorokat hoztak fel az Államigazgatási Főiskolára, biztosítva így a közigazgatás jogi tanszék minőségi utánpótlását. A képzés megbecsülése kapcsán is kifejtette a véleményét: „A budapesti jogi karokkal összehasonlítva az Államigazgatási Főiskola, majd jogutódja a közigazgatási jogot jobban és többet is tanítják, mint a jogi tanszékeken.”

Dr. Temesi István kiemelte az eddig elhangzott kulcsfogalmakat: jogtudomány, államtudomány, 100 éves múlt. „Az új államtudományi osztatlan mesterképzés kapcsán ki kell emelni Magyary Zoltán munkásságát, hiszen ez az intézmény a Magyary- iskola reinkarnációja. Magyary Zoltán a maga körében számkivetett volt a jogi karon. Ő mutatott rá arra, hogy a közigazgatás nem csak a jogból áll. Az új célkitűzések és képzések mellett az értékek megtartására is hangsúlyt kell fektetni. A mi intézményünk tudott újat mutatni, azonos szintű lett a közigazgatás a joggal, és az államtudomány fejlődése egyre meghatározóbbá válik – adott hangot véleményének az Általános Közigazgatási Jogi Intézet vezetője.

Prof. Dr. Kis Norbert, továbbképzési és nemzetközi rektorhelyettes gondolatai zárták a műhelybeszélgetést: „A változás és a változatlanság jó arányban van jelen az intézményben: a változatlanság a szakmai állandóságot jelenti, aminek évtizedes múltja van. Az elmúlt 5 évben és előtte is számos átalakuláson ment keresztül ez az intézmény. Ebből a beszélgetésből az derült ki, hogy a szakmai örökség folytonos, a hagyomány kontinuitással bír.”

Az NKE ötéves évfordulója alkalmából fotókiállítás is nyílt a Ménesi úti campuson.

A műhelybeszélgetés a KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 számú, „A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés” című projektből valósult meg.

Szöveg: Fecser Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on


Bemutatkoztak az államtudományi és közigazgatási képzések

  • f ek ep
  • dsc7506 2
  • dsc7515 2
  • dsc7533 2
  • dsc7536 2
  • dsc7551 2
  • dsc7554 2
  • dsc7577 2
  • dsc7621 2
  • dsc7632 2
  • dsc7641 2
  • dsc7672 2
  • dsc7676 2
 • Előző
 • Következő

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem második nyílt napját az Államtudományi és Közigazgatási Kar tartotta, hagyományteremtő módon a Ludovika Campus falai között. A kar meglévő képzései mellett bemutatkozott az új államtudományi osztatlan mesterképzés is. A nyílt nap során az érdeklődő végzősök megismerkedhettek a kar képzési struktúrájával, jövőbeli fejlesztéseivel és hallgatói életével.

Az előadásokat Prof. Dr. Patyi András, az NKE rektora nyitotta meg beszédével, amelyet a magyar katonai és közszolgálati képzés történeti áttekintésével kezdett, ismertetve a Ludovika Akadémia építését, a magyar nyelvű katonatiszti képzés elindítását, a NKE létrejöttét, valamint államtudományi egyetemmé válását. Előadásából kiderült, hogy az NKE képzései főként a végrehajtó hatalmi ágat érintik, amelynek központi része a kormányzás, a katonai védelem és tevékenység, valamint a közigazgatás, azon belül is a civil és rendészeti igazgatási terület. A rektor kifejtette, hogy az ÁKK munkássága felöleli a történeti, államfejlődési kérdéseket, kormányzástani és igazgatási ismereteket, a közigazgatási jogot és alkotmányjogot, különböző közigazgatási és szakigazgatási területeket, folyamatszervezési feladatokat, az emberi erőforrás és személyi állomány vizsgálatát, magánjogot és civilisztikát, közpénzügyeket, valamint az elektronikus közigazgatási ismereteket. „Egyetemünk egy rendkívül komoly központi fejlesztés haszonélvezője és megvalósítója. Azonban nem ez az egyetlen magyarországi felsőoktatási intézmény, amely komoly fejlesztési forrásokat kap, de ez az egyetlen egyetem, ahol 30 éves lemaradást kell bepótolni.” – mondta Patyi András az NKE idő- és szükségszerű infrastrukturális fejlesztéséről, amely során felépül a Ludovika Campus és megújul a közszolgálati képzés.

 „Mire készít fel ez az egyetem?” – tette fel a kérdést Prof. Dr. Kiss Norbert, az NKE továbbképzési és nemzetközi rektorhelyettese, majd meg is válaszolta: „Az állam szolgálatára”. A rektorhelyettes felhívta a figyelmet, hogy az egyetem különleges felsőoktatási képzési portfóliója nem mindenki számára ajánlott, elengedhetetlen hozzá, hogy a jelentkező megfelelő tudással és tehetséggel, valamint a haza iránt alázattal, becsülettel és tisztelettel rendelkezzen. Kifejtette, hogy az itt végzettek feladata a későbbi munkájuk során a problémamegoldás lesz. „Jogot tanulnak, de nem lesznek jogászok. Gazdaságtant tanulnak, de nem lesznek közgazdászok. Olyan szakember lesz Önökből, aki nagyon sok mindenhez ért, ennek megfelelően nagyon sok féle probléma megoldására alkalmas és képes.” – mondta. Kiss Norbert kiemelte, hogy az NKE a magyar felsőoktatás egyik legdinamikusabban és leggyorsabban fejlődő egyeteme, amelyet a tavalyi év során a HVG országos felsőoktatási rangsora a 3. legjobb magyar egyetemnek választott.

Az Orczy-kert területén, közel 33 hektáron jelenleg is zajló Ludovika Campus beruházási projektet Dr. Horváth József, az NKE főtitkára mutatta be egy interaktív előadás keretében. Kiemelte, hogy az NKE-n jelenleg is dinamikus campusfejlesztés folyik, amely a 21. század egyik legnagyobb egyetemfejlesztése is egyben. A tervek szerint 2017-ben az ÁKK már az új oktatási épületben kezdheti meg az őszi szemesztert, emellett jelenleg építés alatt áll az NKE sportkomplexuma, lovardája, lőtere, szárnyépülete, multifunkcionális rendezvényterme, valamint a rendészeti képzés speciális oktatási épülete és kollégiuma is.

Prof. Dr. Kiss György, az ÁKK dékánja az előadásában kifejtette, hogy nem könnyű behatárolni azt, hogy pontosan milyen területen tanul egy államigazgatási, közigazgatási szakember. Véleménye szerint ez egy komplex irányítási, vezetési, szervezési rendszer, amelyet Magyary Zoltán, a közigazgatás-tudomány atyja is az egyik legbonyolultabb emberi tevékenységnek nevezett. Kiss György kiemelte, hogy a professzionális közigazgatáshoz elengedhetetlen egy olyan személyi állomány, közhivatalnoki kar képzése, amely versenyképes mind a nemzetközi és a versenyszférával szemben. A karon folyó képzések célját a következő gondolatban összegezte: „Ha innen kikerül valaki, bárhol helyezkedik el a közigazgatásban, bármelyik területre megy, azokat az alapokat megszerzi, amire a gyakorlati tapasztalatok megszerezhetők. Nyilvánvaló, hogy a részletek, a gyakorlati munka során, a gyakorlatba lesznek elsajátíthatók, ugyanakkor az alapokat itt kell, itt szükséges megteremteni.”

Dr. Budai Balázs, az ÁKK mb. oktatási dékánhelyettese a karon induló szakokat és szakirányokat ismertette. 2017 szeptemberétől a közigazgatás-szervező alapképzés a meglévő szakirányok mellett adóigazgatási szakiránnyal bővült. Az alapképzés során megszerzett ismereteket továbbra is a közigazgatási mesterképzési szakon bővíthetik a hallgatók. Az újdonságnak számító államtudományi 5 éves osztatlan, doktori címet adó mesterképzés is bemutatásra került, amely hatalmas érdeklődésnek örvendett a megjelent diákok körében. Budai Balázs továbbá ismertette a tervezett oktatásfejlesztési terveket és a diplomás hallgatók elhelyezkedési lehetőségeit.

Dr. Peres Zsuzsanna tudományos és nemzetközi dékánhelyettes a hallgatói tehetséggondozásról és mobilitási lehetőségekről tartott előadást. Az ÁKK-n rengeteg módon ki tud teljesedni a hallgató az előadások és szemináriumok mellett a tudományos életbe, hiszen két kari szakkollégium és számos tudományos diákkör várja az aktív egyetemi polgárokat. Nemzetközi kapcsolat és mobilitási lehetőségek terén is igen sokszínű a kar, amelyet az egyetemi képzés során érdemes minél jobban kihasználni minden hallgatónak.

Az utolsó előadásban Böszörményi Balázs, az NKE ÁKK Hallgatói Önkormányzatának elnöke köszöntötte a megjelent végzős diákokat és vezette be őket az igencsak aktív kari hallgatói életbe.

Az előadások után bemutató tanórák következtek, ahol az érdeklődő diákok megismerkedhettek az ÁKK-n oktatott államtudományi és közigazgatási kurzusokkal. Kiss György dékán „Az értékektől az alapjogokig” címmel tartott interaktív előadást, Prof. Dr. Halász Iván intézetvezető pedig „Az államformák dilemmái a modern korban” című szemináriumával vezette be a hallgatóságot az alkotmányjog rejtelmeibe. A bemutató tanórák mellett workshopokkal is készült a kar, tájékoztató standokkal várták a zsibongóban a végzősöket és a szülőket, ahol a dékáni hivataltól és a tanulmányi osztálytól, valamint a hallgatói önkormányzattól és a szakkollégiumoktól szerezhettek értékes információkat az ÁKK-s egyetemi életről. A kar dolgozói és hallgató ismertették a felvételi menetét, a szakmai gyakorlati rendszert, külföldi mobilitási pályázatokat és ösztöndíj lehetőségeket, emellett bemutatták a hallgatók érdekképviseleti és szakkollégiumi struktúráját, valamint igyekeztek megválaszolni minden felmerülő kérdést. A rendezvény zárásaként az érdeklődők felfedező túrára indulhattak a Ludovika Campuson, ahol kis csoportokban mutatták be az ÁKK-s hallgatók a Ludovika Akadémiát és az újonnan épített 600 fős Orczy-úti Kollégiumot.

További információ a felvételiről és az NKE által nyújtott képzésekről: http://felveteli.uni-nke.hu


Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on

Cimkék: nyílt nap, 2017

Elhunyt Dr. Back András

  • image

2017. január 8-án, életének 64. évében, nagy akaraterővel viselt hosszan tartó betegség után elhunyt Dr. Back András, Karunk Általános Közigazgatási Jogi Intézetének mesteroktatója.

Back András

Back András 1953. november 5-én született Budapesten. Itt járt általános és középiskolába, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ahol summa cum laude minősítéssel szerzett diplomát 1978-ban.  

Pályáját a Külügyminisztériumban kezdte, ahonnan kiváló jogi, közigazgatási ismeretei és nyelvtudása miatt hamar külszolgálatba került. Dolgozott New Yorkban a Magyar Főkonzulátuson konzulként, majd néhány év itthon tartózkodást követően a Magyar Köztársaság Nagykövetségén Koppenhágában a Konzuli Osztály vezetőjeként.

Hazatérte után figyelme az oktatói-tudományos tevékenység felé fordult, ezért 1992-ben csatlakozott az Államigazgatási Főiskola Államigazgatási Tanszékéhez, melyhez (s jogutódjaihoz) az elmúlt évi nyugdíjazásáig mindvégig hű maradt. Érdeklődési körébe különösen a közigazgatási eljárásjog, a rendészeti igazgatás, a diplomáciai és konzuli jog, valamint a közszolgálati protokoll kérdései tartoztak. A Hallgatók szeretetét és tiszteletét „Az év oktatója 2006" kitüntetés, kollégái és vezetői elismerését a "Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett" reprezentálja.

Oktatói munkája mellett ügyvédként is tevékenykedett, az ott szerzett gyakorlati ismereteivel gazdagította egyetemi előadásait és szemináriumait.

Rendkívül korrekt, határozott, kollégáival és hallgatóival lojálisan és megértően együttműködő, szakterületein kimagasló ismeretekkel rendelkező, széles műveltségű oktató és kutató, jó ember volt. 

Búcsúztatója 2017. január 20-án 12 órakor lesz az Óbudai temetőben.Kitárja kapuit az NKE

  • img 0645

Ismét megnyitja kapuit az érdeklődő diákok előtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem: január 13-án a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (Hungária körút 9-11.), 14-én az Államtudományi és Közigazgatási Kar (Ludovika tér 2.), 27-én a Rendészettudományi Kar (Farkasvölgyi út 12.), míg 28-án a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar (Ludovika tér 2.) rendez nyílt napot.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzési kínálata folyamatosan bővül, emellett épül az egységes elhelyezkedést biztosító Ludovika Campus is. Jövő szeptembertől már itt tanulhatnak majd a Rendészettudományi Kar (RTK) és az Államtudományi és Közigazgatási Kar (ÁKK) hallgatói is. Ennek jegyében az ÁKK már a Ludovika Főépületben tartja meg nyílt napját, ahol a leendő hallgatók megismerkedhetnek a kar képzéseivel, a karrierlehetőségekkel, információt kaphatnak például az ösztöndíj lehetőségekről is.

Bár a Rendészettudományi Kar is költözik jövőre a Ludovikára, az év eleji nyílt napot még a Farkasvölgyi úti campusukon tartják, a gyakorlati jellegű programok miatt.  A diákok így például tonfa- és intézkedéstaktikai bemutatót is láthatnak, valamint lehetőségük lesz a fizikai alkalmassági gyakorlatok megtekintésére és kipróbálására. Fontos információkat kaphatnak a rendészeti képzések iránt érdeklődők a fizikai, egészségügyi, pszichológiai alkalmassági felvételi követelményekről és a pályaalkalmassági vizsgálatokról is.

A rendészetihez hasonlóan, a katonai pályát választók esetében is meghatározóak az elméleti képzések mellett a gyakorlati tevékenységek.  A Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon (HHK) rendezett nyílt napon a képzésekről való tájékoztató mellett a diákok testnevelési és alaki bemutatót is láthatnak, valamint részt vehetnek egészségügyi alkalmassági tanácsadáson. A leendő hallgatók a rendezvényen több harci járművet is megtekinthetnek, így például harckocsikat, tűzszerész robotokat és többféle drónt is. Emellett a katasztrófavédelmi képzésekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők. 

Február elsején ünnepli kétéves fennállását a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar, amelynek január 28-i nyílt napján megjelenő diákok tájékozódhatnak a többi között a kar képzési kínálatáról, ösztöndíj lehetőségeiről, és ERASMUS programjairól is.

Bővebb információt képzéseinkről, a felvételivel kapcsolatos tudnivalókról a felveteli.uni-nke.hu oldalunkon lehet olvasni.

Megosztás a Facebook-on

Cimkék: nyílt nap, 2016

Nemzeti kiberverseny Magyarországon

  • itsec

A felsőoktatásban tanuló, a kiberbiztonság ránt érdeklődő hallgatók számára szervez nemzeti kiberversenyt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A legjobbak egy nemzetközi viadalon bizonyíthatják majd tudásukat.

Idén világszerte nyolc nagyszabású kibertámadást hajtottak végre, ezek kormányzati szerveket, pénzintézeteket, országgyűlési képviselőket és magánszemélyeket is érintettek. Iránban például 15 millió ember adatait és telefonszámait szerezte meg egy hackercsapat. Az okozott károk minimalizálásának és a pánik elkerülésének érdekében ilyen esetekre krízisforgatókönyveket léptetnek érvénybe, amelyek jelentős feladatokat rónak a kibertér biztonságáért felelős szervezetekre. Az 1961-ben alakult Atlanti Tanács számos világméretű kezdeményezése mellett indította el az európai "Cyber 9/12" hallgatói versenyt, amely a felsőoktatásban tanuló diákoknak ad lehetőséget a nemzetközi kiberbiztonsági válsághelyzetek kezelésére egy nagyobb horderejű, szimulált támadás után. A hallgatóknak a fiktív forgatókönyv alapján egy, az európai rendszerek ellen irányuló nagyszabású számítógépes offenzívára kell reagálniuk. A versenyzők kollektív kiberbiztonsági válságkezelő tervet állítanak össze, amelyben számításba veszik a többi között a NATO, az EU és az érintett államok politikai és irányítási struktúráját is. Ennek révén megtapasztalhatják a nemzetközi együttműködés kultúráját, továbbá mélyebb ismereteket szerezhetnek a NATO- és az EU-szervezetek, valamint a tagállamok reakcióiról és válaszmechanizmusairól egy átfogó kibertámadás esetén. A genfi rendezvény előfutára Magyarországon a ProDay keretein belül életre hívott nemzeti kiberverseny, amelynek egyik szervezője a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Az NKE kiemelten foglalkozik a kiberbiztonság oktatásával és kutatásával a közszolgálati hivatásrendek mindegyikében. Annak érdekében, hogy a hallgatók minél jobban megismerjék a kiberbiztonság valódi kihívásait, az egyetem már két éve indít csapatot a Cyber 9/12 verseny európai döntőjében – tudtuk meg a hazai megmérettetést szervező Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusától. Krasznay Csaba honlapunk érdeklődésre elmondta, hogy a nemzeti kiberverseny ötlete is az egyetemi csapat kísérő tanárától, Berzsenyi Dánieltől származik. A hazai versenyre legfeljebb négytagú csapatok jelentkezhetnek, a legjobbak térítésmentesen utazhatnak a genfi versenyre. A részvétel ingyenes, minden felsőoktatási hallgató - szakiránytól függetlenül – jelentkezhet a megmérettetésre. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a verseny eredményétől függetlenül is nevez majd az európai fordulóra - mondta Krasznay Csaba. A versennyel kapcsolatban a www.blackcell.pro oldalon található további információ.

Szöveg: MTI/ Szöőr Ádám

Kép: androbit.net

Megosztás a Facebook-on


Átvette rektori kinevezését Patyi András

  • fokep
  • dsc5473 2
  • dsc5506 2
  • dsc5515 2
 • Előző
 • Következő

Ma délelőtt átvette rektori kinevezését Prof. Dr. Patyi András. A három évre szóló dokumentumot Áder János köztársasági elnök adta át az egyetem vezetőjének a Sándor Palotában.

Patyi András 2012. január 1-je óta vezeti az egyetemet, jelenlegi megbízatása ez év végén jár le. Az új megbízatásra szóló rektori pályázati eljárás idén szeptemberben zárult le a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Először az intézmény szenátusa 32 igen szavazattal, majd a Fenntartói Testület is támogatta a rektor pályázatát.

Az októberi Bonum Publicumnak Patyi András azt nyilatkozta, hogy többek között azért is pályázott újra az intézmény vezetésére, mert még nem végzett el mindent, amit korábban eltervezett. „Szeretném befejezni munkatársaimmal a közösen elkezdett építkezést. Ugyanakkor az egyetem szellemi fejlesztését is folytatni szeretném, hiszen az soha nem záródhat le. Önmagában az egyetemi lét is folyamatos fejlődést igényel, hiszen új tudás, új könyvek, publikációk jelennek meg, a tudomány és a szakmai ismeretanyag állandóan gyarapszik. (…) a munka, amit még 2011-ben elkezdtünk, még nem zárult le, és sajnáltam volna, ha a rengeteg befektetett munka elveszik, ha a családomtól elvett idő hiábavalónak bizonyul. Nyilván erőt adott a folytatáshoz az is, hogy azok, akik annak idején felkértek arra, hogy vezessem ezt az egyetemet, számítottak rám a továbbiakban is. A szenátusi szavazás azt jelezte, hogy az intézményen belül is jelentős többségben vannak, akik támogatták a pályázatomat, és az FT döntése is azt mutatta, hogy a megrendelők is elégedettek velem. Ezek számomra nemcsak formális lépések, hanem ez az a bizalom, ami arra sarkallt, hogy érdemes folytatni a munkát”- tette hozzá.

A 2019. december 31-ig szóló időszakra számos terve van. Mint mondta, az NKE jogi értelemben fiatal intézmény. „Hiába tettünk már le sokat az asztalra, még nagyon sok elvégzendő munka vár ránk, fizikai és szellemi értelemben is. Ahogy azt rektori pályázatomban is írtam, ennek a munkának a kereteit az egyetem Intézményfejlesztési Terve és Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégiája adja, valamint a campus-beruházással kapcsolatos feladatok. Sosem csináltam titkot abból, hogy a legnagyobb intézményi és szellemi jogelődnek a Királyi Honvéd Ludovika Akadémiát tartom. A hagyományok ismerete és szeretete segít az értékek megértésében és közvetítésében, melyek közül az egyik legfontosabb a tisztelet: a nemzet, a tudás, az emberi jogok, a közösségek, a parancsnok, az alárendeltek, és legfőképp a hallgatók tisztelete, hiszen ők azok, akik a haza, a köz szolgálatára esküsznek fel.” Az interjúban kiemelte: „…nem azt a képet kell fenntartanunk, hogy jó egyetem szeretnénk lenni, hanem azt, hogy jók vagyunk, és egyre jobbak szeretnénk lenni. Ehhez nagyon fontos a képzésfejlesztés és az intézményi stabilitás, továbbá a nemzetközi tudástranszfer erősítése, valamint a szervezet- és közösségépítés, amelynek nagyon fontos eleme a Ludovika Campus –projekt”.

Kinevezéséhez gratulálunk!


Szöveg: Horvátth Orsolya

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on


Együttműködései lehetőségek az orosz RANEPA-val

  • fokep
  • dsc4289 2
  • dsc4303 2
  • dsc4312 2
 • Előző
 • Következő

A szentpétervári RANEPA (Nemzetgazdasági és Államigazgatási Orosz Elnöki Akadémia) egyetem delegációja tett látogatást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen december 6-8 között. A küldöttség tagjaival Prof. Dr. Kis Norbert rektorhelyettes,  Peres Zsuzsa, az Államtudományi és Közigazgatási Kar dékánhelyettese, valamint Halász Iván és Tózsa István intézetvezetők folytattak megbeszéléseket a szakmai programok során.

Az orosz akadémiát Sergey Tsypliaev, a Jogi Kar dékánja, Alexey Balashov, a Közigazgatási Kar dékánja, Evgenia Chernyavskaya, a Nemzetközi Kapcsolatok Tanszék helyettes vezetője, illetve Anna Smirnova és Jaroslav Antonov professzorok képviselték.

A három napos látogatás során először workshop keretében vitatták meg a résztvevők Közép-Európa és a Független Államok Közösségének alkotmányossági kérdéseit. Az egyeztetések a lehetséges kutatási együttműködési területekről folytak, amely során konkrét célokat is sikerült kilátásba helyezni. A közös kutatások egy alapköve az NKE által kidolgozott Jó Állam Jelentés, amelyet Kis Norbert rektorhelyettes prezentált a vendégeknek. A jelentés készítési módszertana válhat egy közös kutatási platformmá. A tervek szerint létrejöhet egy közös kutatócsoport, amelyben az NKE által végzett munka szolgálhat jó gyakorlatként. További cél az állami hatékonyság regionális helyi szinteken való kutatása, amelyben egyik félnek sincsenek korábbi tapasztalatai, így közös kutatási eredmények kidolgozása a cél. A közös kutatócsoport felállítása mellett az személyközi kutatások elősegítése is megfogalmazódott. Felmerült továbbá, hogy az NKE tervezi egy a Jó Állam Jelentést bemutató konferencia megrendezését 2017 áprilisában, amelyre a delegáció tagjai által a RANEPA is külön meghívást kapott. A közös kutatások keretrendszerével kapcsolatban megállapítást nyert, hogy a KÖFOP-program biztosítani tudja a szükséges feltételeket, hosszú távon azonban közös projektek megvalósítása a cél.

Az egyeztetések során szó volt az oktatás területén együttműködési lehetőségekről. Legfőbb célkitűzés egy kettős diplomát adó képzési program kidolgozása, amelyhez az NKE részéről a közigazgatási mesterképzési program, illetve az angol nyelvű nemzetközi közszolgálati kapcsolatok MA program, a RANEPA részéről pedig az utóbbihoz hasonló, illetve világpolitika témában működő képzési program szolgálhat közös pontként. Mivel egy kettős diplomaprogram kidolgozása időigényes folyamat, így ez idő alatt is megkezdődnek a csereprogramok a két intézmény között a jövő tanévtől. Ezek alapjául az Erasmus+ nyújt megfelelő keret, illetve támogatást az intézmények, így a hallgatók számára is. A mobilitási programok kölcsönösen fognak működni az egyetemek között. Szintén az Erasmus+ program ad lehetőséget az oktatók és kutatók cseréjére is, amely a kutatási együttműködést erősíti.

Kis Norbert rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy az orosz kapcsolatok kiemelt hangsúlyt kapnak az NKE nemzetközi együttműködéseiben, sőt az oktatási és kutatási területekben is. A megemlítette, hogy tervezés alatt van egy Eurázsiával foglalkozó intézet kialakítása a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karon, amelynek létrejötte a következő év tavaszán várható.

Szöveg: Hervai Laura

Fotó: Szilágyi Dénes 

Megosztás a Facebook-on

Cimkék: RANEPA, 2016

Konferencia magyar és olasz alkotmányossági kérdésekről

  • fokep
  • dsc4151 2
  • dsc4163 2
  • dsc4167 2
  • dsc4171 2
  • dsc4180 2
 • Előző
 • Következő

December 2-án vette kezdetét a magyar és olasz alkotmányos kérdésekkel és kihívásokkal foglalkozó kétnapos konferencia, amelyre 24 professzor és kutató érkezett, illetve amelyen 13 egyetem képviselteti magát. A rendezvényt Dr. Paczolay Péter, hazánk Rómába delegált nagykövete és Giuseppe Franco Ferrari, a Bocconi University professzora nyitotta meg.

Dr. Paczolay Péter nyitóbeszédében elárulta, hogy a rendezvény dátumának kiválasztásában szerepet játszott az olasz népszavazás időpontja, amelyre december 3-án fog sor kerülni, mivel így a konferencia lehetőséget nyújt a legaktuálisabb kérdések megvitatására is. A nagykövet említette az NKE kezdeményezésére létrejött, a modern olasz állam kihívásairól szóló projektet, melynek a jelen konferencia egyfajta nyitó rendezvénye. Az ötven olasz és magyar kutató bevonásával zajló projekt főként az elmúlt két-három évtized olasz politikai rendszerének kérdéseivel kíván foglalkozni, továbbá az országban zajló belső változásokkal, a pártrendszer és választási rendszer változásaival, illetve a gazdasági világválság és migráció kihívásaival. A nagykövet kihangsúlyozta, hogy Olaszország még mindig az ötödik legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak, ezáltal kiemelve az olasz kapcsolatok, illetve az Olaszországgal összefüggő kutatások fontosságát.

Giuseppe Ferrari köszöntőjében kitért az olasz-magyar alkotmányossági kérdések kutatásának rövid történetére, elárulta, hogy 2011 óta már két alkalommal találkoztak a téma kutatói. Első alkalommal Budapesten értekeztek az alkotmányos változásokról, következő alkalommal pedig Rómában értékelték a két ország alkotmányos rendszerét. Utóbbi alkalommal állapodtak meg arról, hogy következetesebb kutatásokat és találkozókat irányoznak elő. Ferrari szintén említette a közelgő olasz választásokat, amely fokozza a konferencia témainak aktualitását. A két nap alatt elhangzó előadásokról konferenciakötet is fog készülni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen már elindult egy kezdeményezés „Az olasz állam modernkori kihívásai” elnevezésű kutatóműhely létrehozására, Dr. Paczolay Péter vezetésével. 

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on


Hatalmi ágak, szereplők, tényezők

  • fokep
  • dsc2512 2
  • dsc2518 2
  • dsc2523 2
  • dsc2529 2
  • dsc2541 2
  • dsc2551 2
 • Előző
 • Következő

A Molnár Tamás Kutató Központ szervezésében tartottak tudományos konferenciát a hatalmi ágak elválasztásáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2016. november 25-én. A workshop előadásokon és vitákon, az egyetemi oktatók és doktoranduszok mellett részt vett Polt Péter legfőbb ügyész is.

Dr. Cservák Csaba az NKE tanszékvezető docense, tudományos főmunkatársa a hatalommegosztásról és a hatalmi ágakról szóló előadásával nyitotta meg a konferenciát. A rendezvény egyik főszervezője előadásában kitért a vonatkozó alapvető fogalmak adott viszonyrendszerekben történő elhelyezésére és meghatározására. „A hatalommegosztást akkor tudjuk értékelni, amikor elveszítjük, amikor annak ellentétéről, diktatúráról beszélünk” – fejtette ki Cservák Csaba. Az NKE tanszékvezető docense kiemelte, hogy a hatalmi ágak máshogy érvényesülnek a jelen demokráciáiban, más az amerikai prezidenciális rendszerben és más a magyar parlamentáris köztársaságban. Hatalmi ágak elválasztásánál a három hatalmi funkcióra gondol általában az ember, amely a törvényhozás, az igazságszolgáltatás és a végrehajtói funkció. Azonban Cservák Csaba szerint egyáltalán nem biztos, hogy ezekhez a funkciókhoz, csak három hatalmi ág kapcsolódik, hiszen egyes intézmények „új” hatalmi ágként jelentek meg a hatalommegosztás rendszerében. A következő előadásban Prof. Dr. Hamza Gábor akadémikus gondolatait Lukács Dániel Csaba doktorandusz ismertette, aki a hatalommegosztás történeti múltjára tekintett ki, az ókori jogfejlődés és államfejlődés szempontjából.

Dr. Horváth Attila Magyarország frissen megválasztott alkotmánybírája és az NKE habilitált intézetvezető docense a magyar alkotmánytörténet fókuszából világította meg a hatalommegosztás kérdéseit. A hatalom megosztására számos példát hozott Horváth Attila, visszatérve egészen Szent Istvánhoz és a későbbi királyhoz, akik önkényesen alávetik magukat az egyházjogi-kánonjogi intézményeknek a koronázáskor, vagy a rendi országgyűlések létrejöttével a magyar rendeknek. A legfontosabb hatalmi ágak megoszlottak az országgyűlés és a király között, ezzel alapozva meg a magyar rendiség, majd hatalmi ágként a nemesi vármegyék megerősödését. Horváth Attila előadásából kiderült, hogy a Szent Korona-tant is ez hatalommegosztás szövi át, hiszen a király megosztja a hatalmát a nemesek és a papság közt, ahhoz hogy a királyt ki lehessen hivatalosan nevezni, a másik két hatalmi tényezőre is szükség van. A magyar alkotmányosság kiemelt állomásánál, az áprilisi törvényeknél is megállapítható, hogy az első felelős magyar kormány létrehozásánál már érvényesültek a modern, hatalmi ágak megosztásának az elvei. Az itt lefektetett alapokra épült a 1989 rendszerváltás, illetve az Alaptörvényünk is.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész, „Az ügyészség, mint az igazságszolgáltatás együttműködője” címmel tartott előadást, amelynek fő témája az ügyészség szerepe és fejlődése volt a hatalommegosztás rendszerében. „145 évvel ezelőtt fogadták el az első ügyészség törvényt, amely gyakorlatilag megalkotta a modern ügyészséget Magyarországon” – nyitotta meg a történelmi távlatokat Polt Péter. „Vajon az idők folyamán a hatalommegosztás rendszere hogy alakult, mi az, amit ma hasznosíthatunk a múlt teljesítményéből és gyakorlatából?”. Legfőbb ügyész kitért arra, hogy az első ügyészségről szóló törvény igen modernnek számított, megfelelt az európai trendeknek. Ügyészség szerepe és szemlélete a történelem során sokszor változott. Önálló ügyészségről beszélünk, vagy a végrehajtó hatalom alá soroljuk be? Polt Péter ismertette, hogy a kormány alá rendelték az ügyészséget, az igazságügy miniszter rendelkezett a legtöbb befolyással az ügyészség rendszerére, ez a helyzet egészen 1953-ig nem változott. A szovjet rendszerre való átállás az ügyészség szerepét is megreformálta, az alkotmány alapján nem tartozott sem a legfelsőbb bíróság, sem a végrehajtó hatalom alá. „Ez így jól hangzik, azonban az ügyészség tartalmi szempontból elvesztette a függetlenségét, hiszen az akkori pártvezetés akarata érvényesült. Formálisan nem létezett pártirányítás, informálisan igen.” Rendszerváltás idejében felmerült a kérdés, hogy mi legyen az ügyészség szerepével, hogy lehet a demokratikus rendszerhez igazítani. Polt Péter elmondta, hogy ekkor építettek be számos olyan összeférhetetlenségi szabályt, amellyel függetlenítik az ügyészséget a politikától. Azonban létrejött az országgyűlés előtti ügyészi interpretáció intézménye, amikor az országgyűlés beleszólhatott az ügyészség döntésébe. Ezt a problémát szüntette meg a 2004-es alkotmánybírósági döntés, amely kijelentette:„Az ügyészség nem önálló hatalmi ág, de önálló alkotmányos tényező!”. Később Alaptörvény is kimondta, hogy a legfőbb ügyész sem politikailag, sem jogilag nem tartozik felelősséggel a végrehajtói hatalom és a törvényhozás felé: „Tehát megállapítható, hogy az ügyészség és a legfőbb ügyész független, az igazságszolgáltatás közreműködőjeként, az állam büntető igényének kizárólagos érvényesítője. Ezáltal elhelyezve alaptörvényi szinten az ügyészséget az igazságszolgáltatás rendszerében, megadva neki azt a függetlenséget, amely az Alkotmánybíróság döntéséből is következik, így tartósan és vitathatatlan módon behelyezte a hatalommegosztás rendszerébe” – zárta a szavait Polt Péter.

Dr. Koi Gyula az ÁKK adjunktusa Concha Győző hatalommegosztási elméletét, államhatalmakkal kapcsolatos nézeteit mutatta be a hallgatóság számára. Az ÁKK adjunktusa kitért a Concha fő műveire, közjogi és kutatói munkásságára, mindezzel reflektálva az általa vallott hatalommegosztási elméletre is. Dr. Rimaszécsi János doktorandusz, a bíróság mint hatalmi ágról tartott előadást, valamint a hatalmi ágként betöltött szerepéről. Előadásában két gyakorlat témakört mutatott be: a közigazgatási bíráskodás és közjogi bíráskodás jellemzőit, valamint az Alkotmánybíróság új hatáskörön megjelenő tevékenységét. Dr. Pokol Béla alkotmánybíró előadását Dr. Téglási András adjunktus tolmácsolta. Az előadás témája a hatalommegosztás és a jurisztokrácia problémája volt, ahol Téglási András a saját véleményével és gondolataival is kiegészítette alkotmánybíró úr leiratát, emellett rávilágított a hazai és nemzetközi kérdésekre is. A tudományos konferencia zárásában Cservák Csaba kifejtette, hogy nagyon mély történeti bugyrokba sikerült az előadó szakembereknek merülni, hogy rávilágítsanak a hatalommegosztás és a hatalmi ágak megosztásának a gyökereire, hatalmi ágak funkcióira és az új hatalmi tényezőkre. „Úgy vélem a témát tudtuk új vonatkozásba gazdagítani, kérem továbbra is folytassuk a közös gondolkodást” – zárta le a konferenciát Cservák Csaba.

Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on

Cimkék: hatalmi ágak, 2016

A párizsi Sciences Po hallgatói az NKE-n

Bajnai László

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársának előadásán vettek részt a párizsi  Sciences Po Urbanisztikai Iskolájának másodéves mester szakos hallgatói november 9-én. Dr. Bajnai László, az Államtudományi és Közigazgatási Kar Közszervezési és Közigazgatástani Intézetének oktatója, a Városfejlesztés Zrt vezérigazgatója,"A SEM IX városfejlesztési projekt, egy francia-magyar know-how" címmel tartott francia nyelvű előadást, majd válaszolt a hallgatók kérdéseire. A három órás program a Középső-Ferencváros városfejlesztési akcióterületén, a megújult városi szövet kialakítása során elért fizikai eredmények helyszíni bemutatásával fejeződött be. A Párizsi Politikatudományi Intézet, a Sciences Po a két franciaországi közigazgatási és politikai elitképző egyetem egyike. A másik az École Nationale de l'Administration. Az urbanizáció tervezésésének és megvalósításának szerteágazó tudományos ismeretanyagát és interdiszciplináris alapon működő gyakorlatának módszertanát, összehangolt jogi, finanszírozási és szervezeti eszköztárát a Sciences Po Urbanisztikai Iskolájában oktatják a franciaországi állam- és politikatudományi képzésben. Az urbanisztika regionális politikai és területfejlesztési területének oktatása az ENA keretei között folyik. Dr. Bajnai László azt a bevált magyarországi városejlesztési eszköztárat mutatta be a francia hallgatók és oktatók számára, amely az integrált településfejlesztési stratégiákra, akcióterületi tervekre és városfejlesztő társaságokra vonatkozó szakpolitikai iránymutatások, illetve jogszabályok formájában jelent meg Magyarország EU csatlakozását követően, a SEM IX Városfejlesztő Zrt és a Városfejlesztés Zrt 1997 és 2004 között végzett közös munkájá során elért szakmai eredmények alapján. Az urbanisztika európai Harvardjának is nevezett Sciences Po-ról érkezett vendégek élénk érdeklődéssel fogadták az előadást, és elismerésüket fejezték ki a magyarországi eredmények láttán.


Harvard Adaptive Leadership Alumni Network találkozó

  • fokep
  • dsc2643 2
  • dsc2649 2
  • dsc2679 2
  • dsc2685 2
  • dsc2695 2
  • dsc2703 2
 • Előző
 • Következő

Az NKE szponzorálásával megszervezett 1st Harvard Adaptive Leadership Alumni Network - Europe Regional Meeting kiváló lehetőséget nyújtott a résztvevőknek arra, hogy személyes-szakmai kapcsolataikat elmélyítve valamint tapasztalataikat felhasználva közös erőfeszítést tegyenek az európai network erőforrásainak mozgósítására. A jelenleg 42 tagot felölelő európai network tagjai a Harvard Kennedy School-on adaptive leadership kurzust elvégző, és jelenleg Európában dolgozó szakemberek. A szakmai tapasztalatok megosztása és a szintén adaptive leadership témakörre fókuszáló Kansas Leadership Center case-in-point módszertanra kiterjedő jógyakorlatának bemutatása mellett a fő hangsúly az európai network identitásának és célkitűzéseinek meghatározására került. A résztvevők - tréning és brainstorming módszert használva - élénk viták mentén kezdték el definiálni a Harvard Adaptive Leadership Alumni európai regionális network misszióját. A résztvevők és a network jelen nem lévő tagjai, az elkészített vázlatot online egyeztetés és konferencia-beszélgetések keretében fejleszthetik tovább.

A workshop része volt a Harvard Adaptive Leadership Alumni Network ügyvezető igazgatójával folytatott konferenciabeszélgetés, melynek keretében a résztvevők informálódhattak a szélesebb network által kijelölt irányokkkal, és jelenleg folyó tevékenységekkel. Az interaktív beszélgetés arra is lehetőséget adott, hogy a résztvevők bemutassák a Budapesten folyó munkát. Az európai csoport tagjai élénk érdeklődést mutattak az NKE-vel való felvázolt együttműködés iránt, melynek rész az egyetem vezetőképzési programjainak az európai network általi véleményezése, amely egyben azt is jelenti, hogy jelen konferencia egy hosszabb távú együttműködés kezdetét jelenti. 

Szöveg: Kowalik Tamás 

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on


Alkotmánybíró lett az NKE intézetvezetője

  • dsc2484

A történeti alkotmány szerepének erősödését szeretné elérni alkotmánybíróként is Horváth Attila, akit három másik társával együtt ma választott meg a Parlament az Alkotmánybíróság (AB) tagjává. Az NKE Államtudományi és Közigazgatási Kar jogtörténész intézetvezetője december elsejétől 12 éven keresztül töltheti be a posztot az AB ismét 15 fősre növelt testületében.

A taláros testület tagjait az Országgyűlés választja meg az összes képviselő kétharmadának szavazatával. Az AB létszáma idén tavasszal csökkent 11-re, a most megválasztott tagokkal azonban ismét teljes a grémium. Marosi Ildikó, a Kúria bírája, Schanda Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetője és Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes mellett az AB tagja lett Horváth Attila jogtörténész, az NKE intézetvetője is. A kormánypártok, valamint az LMP támogatásával megválasztott négy új tag mellett elnököt is kapott a testület Sulyok Tamás, az AB jelenlegi elnökhelyettese személyében, aki 2014 szeptembere óta tagja az Alkotmánybíróságnak.

Dr. habil. Horváth Attila az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett először történészi, majd jogi diplomát. 1986 óta tanít az ELTE-n, 1995-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, míg 2012-től a megalakuló Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Karán. Az NKE-n az Állam és Jogtörténeti Intézetnek jelenleg is a vezetője. Kutatási területei közé tartozik a többi között a magyar történeti alkotmány és a magyar magánjog története, vagy például az 1945 utáni alkotmány- és jogfejlődés. Számos tanulmányában foglalkozott az 1956-os forradalom jog- és alkotmánytörténeti aspektusaival, illetve a forradalmat követő megtorlásokkal. Legutóbbi önálló kötete 2013-ban „A magyar sajtó története a szovjet típusú diktatúra idején” címmel jelent meg. Tagja az 1956-os Emlékbizottság történész munkacsoportjának is. Eddigi munkáját már több rangos kitüntetés is fémjelzi, így például megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetését vagy a Széchenyi Társaság Széchenyi-díját is. Tagja több civil szervezetnek, így a többi között a Széchenyi Társaságnak, a Független Jogász Fórumnak vagy a Magyar Katolikus Jogászok Egyesülete elnökségének is.

Megválasztása kapcsán az új alkotmánybíró honlapunk érdeklődésére elmondta, hogy elsősorban a történeti alkotmány kidolgozásával szeretné erősíteni a magyar alkotmányos életet, hiszen ezen a területen több évtizedes szakmai tapasztalata van. „Nagyon megtisztelő volt számomra, hogy jelöltek alkotmánybírónak és úgy gondolom, hogy számomra is ez a munka a jogászi szakma csúcsa”- fogalmazott Horváth Attila. A jogtörténész szakember még nem tudja pontosan, hogy oktatói-kutatói munkájára mennyi idő marad a jövőben, abban viszont biztos, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen vállalt feladatainak továbbra is eleget fog tenni, így szeretné intézetvezetőként is folytatni munkáját. „Mivel nagyon szeretek tanítani, így minden szabadidőmet próbálom majd erre a területre fókuszálni a következő években is” – hangsúlyozta a frissen megválasztott alkotmánybíró.

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes

Megosztás a Facebook-on