Szűkítés


Kategóriák


Minden Címke 142

Oakeshott-konferencia Budapesten

    • img 6077
    • img 6086
    • img 6076
  • Előző
  • Következő
A Michael Oakeshott Association (továbbiakban: Társaság) Budapesten tartotta meg 9. (kétévenként) megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciáját, erreaugusztus 17-19-e között került sor. A Molnár Tamás Kutatóintézet égisze alatt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében, a Ludovika téri Zrínyi terembenmegrendezett tudományos seregszemle rendkívül színvonalas volt.
 
A világ Oakeshott-kutatóinak legjava – az Egyesült Államoktól Törökországig és indiáig is – képviseltette magát, jött el Budapestre, így például az előadóként nem szereplő, ám az előadásokat követő vitákban aktív Corey Abel (Metropolitan Sate College, Denver, USA) is, aki több könyvet is írt már Oakeshottról. Molnár Attila Károly, a Molnár Tamás Kutatóintézet igazgatója pedig több panelt is vezetett és részt vett a vitákban.
 
Eric Kos, a Társaság elnöke (Siena Heights University, Egyesült Államok) nyitószavai után másnap Lánczi András professzor, a Corvinus Egyetem rektora előadása következett. „A filozófus megáll ott, ahol a többiek továbbmennek” – talán ezzel az Oakeshott-i idézettel lehetne jellemezni előadást, mely a demokrácia és a filozófia viszonyát taglalta. Agostino Carrinoprofesszor, a nápolyi egyetem  jogászprofeszora a világállam elképzelését kritizálta – oakeshottiánus szempontból; David Corey (Baylor University, USA) a kormányzás paradoxonát állította fókuszába. James Williams (Bilkent University, Ankara, Törökország) az állam fogalmának kialakulását vizsgálta – a civil szabadság (ok) szempontjából. Carlos Marques de Almeida professzor (Universidade Católica Portuguesa, Portugália)) szintén a szabadság és az állam viszonyát állította a középpontba – a saját értelmezésében. Gulsen Seven (Bilkent University, Ankara, Törökország)Oakeshott és a politikai realizmus kapcsolatát elemezte, kísérletet téve arra, hogy aktivizmust kölcsönözzön a gondolkodó a filozófia és a politikai világát élesen elválasztó gondolkodásába. Jordan Rudinsky PHD hallgató (University of Cambridge, Washington, USA) Oakeshott és a Cambridge-i Iskola (Skinner, John Dunn, Pocock) kapcsolatát elemezte. Gary Browning professzor (Oxford Brookes University, Anglia) Oakeshott és az állam viszonyáról beszélt. Horkay-Hörcher Ferencprofesszor (MTA BTK Filozófia Intézet igazgatója) Oakeshottot „brit konzervatívként” elemezte, vizsgálva nézeteit a kormányról, kormányzásról. A Molnár Tamás Kutatóintézet munkatársa, Megadja Gábor a törvény uralmáról és a törvénykezésről beszélt; a kérdés nem a „Törvény” követése, hanem az, „mely törvényeknek” kell engedelmeskedni. Kevin Williams (Mater Dei Institute of Education, Írország) távollétében Eric Kosolvasta fel az „Oakeshott, az oktatás és az állam” címűelőadását, míg az indiai Shekhar Singh (Shiv Nadar University, India) Hayek, James Scott és Oakeshott racionalizmus kritikájáról, azok összefüggéseiről beszélt.
 
​A paneleket vezető kutatók maguk is több kérdést tettek fel az előadóknak, komoly vitákat és beszélgetéseket kezdeményezve, bizonyítva azt, hogy az 1990-ben elhunyt brit gondolkodó intellektuális hagyománya ma is élő erőként hat a világban.
Cimkék: konferencia, 2017