NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Lezajlott a II. Európai Kiberbiztonsági Hónap az NKE-n

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem ez év októberében is csatlakozott az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség által immáron ötödik éve megrendezett Európai Kiberbiztonsági Hónap nevet viselő tudatosító kampányhoz.

Idén hét rendezvény megszervezését vállalta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiája, de több program esetében az egyetem különböző szervezetei is tevékenyen kivették részüket. A workshopokat az érdeklődők online is követhették Facebookon a NUPS CyberSec oldalon, illetve ugyanitt utólag is lehetőség van visszanézni a beszélgetéseket.

A kampány nyitórendezvényének a Kutatók éjszakája volt tekinthető szeptember 29-én, ahol Bányász Péter előadását tekinthették meg az érdeklődők „Az okos mobil eszközök biztonsági kockázatai a Pokémon Go példáján keresztül” címmel.

Október 2-án „A globális kártékonykód kampányok margójára” címmel tartott kerekasztal beszélgetésen Tölgyesi Beatrix (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Szappanos Gábor, (Sophos), Kocsárdi Attila (IT Services Hungary) és Bányász Péter (NKE) vitatták meg az elmúlt időszakban lezajlott zsarolóvírus kampányok tapasztalatait, esetleges szerepüket a kiberhadviselésben.

Október 9-én „The NIS and GDPR's Impact on Eurpean Cyber Security” címen zajlott beszélgetés a 2018. májusától hatályba lépő A hálózati és információs rendszerek biztonságáról szóló irányelvről, valamint az Általános Adatvédelmi Rendeletről. A kerekasztal résztvevői Tikos Anita, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársa, Dr. Árvai Viktor, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság munkatársa, továbbá Skypeon csatlakozott a beszélgetéshez a Tallini Műszaki Egyetemről Elsa Neeme, az Észtországi Információbiztonsági Hatóság és Kärt Salumaa, az Igazságügyi Minisztérium képviseletében.

Október 16-án a Smart Home és Smart City címmel megtartott workshopon Balázs Zoltán (MRG Effitas), Hornák Zoltán (SCademy) és Orbók Ákos (NKE) vitatták meg azokat az új típusú biztonsági kihívásokat, amelyek az elkövetkező években igen fontos részeivé válnak mindennapjainknak.

A kiberbiztonság nem csupán informatikai kérdés, ugyanúgy politikai, gazdasági, oktatási, rendészeti, katonai, nemzetbiztonsági kérdés is. Éppen ezért az állami szférában óriási igény mutatkozik olyan szakemberek foglalkoztatására, akik e területekről szerezték ismereteiket. Október 24-én „Kiber karrierek az állami szférában” címen megrendezett workshopon Prof. Dr. Rajnai Zoltán, Magyarország kiberkoordinátora, Prof. Dr. Kovács László ezredes (NKE), Dr. Simon Béla (NKE) r. őrnagy, illetve Dr. Mógor Judit (OKF) mutatták be a nagyszámú közönségnek, milyen lehetőségeik vannak, amennyiben az állami szférában kívánnak elhelyezkedni, mint kiberbiztonsági szakértők.

Az idén negyedik évben megszervezett „A tudomány kapujában” poszterverseny és kiállításra október 26-án került sor. A kiállításra rekordszámú, 106 pályázat érkezett be, ebből több mint 30 posztert kiberbiztonság területén nyújtottak be. A megnyitón Tömböl László ny. vezérezredes (Magyar Hadtudományi Társaság), Dr. Zán Krisztina r. alezredes (NKE), Szabó László András (DÖK), illetve Kovács Szabolcs (Szakkollégiumi Együttműködési Fórum) beszédeit követően 5 szekcióban hirdettek győzteseket.

Az Európai Kiberbiztonsági Hónap egyetemi rendezvényeinek méltó zárására október 27-én került sor „A kiberbiztonság kihívásai a nemzetbiztonságban” címmel megrendezett, óriási érdeklődésre számottevő konferenciával. A téma iránti érdeklődést mi sem mutatta jobban, hogy az Egyetem Nemzetbiztonsági Szakkollégiuma által szervezett konferencián a tervezett 50 fős létszámkeretet végül többszöri bővítést követően több mint 200 érdeklődő jelenlétében nyitották meg.

Szöveg: Bányász Péter

Fotó: Szilágyi Dénes