NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Filmklubot indítottak az Államtudományi és Közigazgatási Kar tudományos diákkörei

A 2017/2018-as tanév elején fogalmazódott meg az ÁKK Kari Tudományos Diákköri Tanács ülésén a gondolat, hogy kulturális és közösségépítő jelleggel kéthetente filmklubot rendezzenek. A rendezvényre meghívnak a levetítésre kerülő filmhez kapcsolódóan egy-egy szakértőt is, hogy a hallgatók szakmai iránymutatással gazdagodjanak, és ezáltal megérthessék, valamint át is érezhessék a film jelentőségét. Így jött létre az NKE ÁKK TDK Filmklub.

Ebben a félévben a – német, amerikai és magyar - filmek az adatok, titkok megszerzéséhez és felhasználásához kapcsolódnak, az 1950-es évektől napjainkig.

2017. október 16-án került sor az első filmvetítésre. A résztvevők akkor „A kémek hídja” című filmet tekinthették meg, képet kapva a hidegháború időszakáról. A filmet megelőzően Prof. Dr. Horváth Attila alkotmánybíró, az NKE ÁKK egyetemi tanára foglalta össze a korszak jellemzőit és a filmhez kapcsolódó gondolatait.

2017. október 30-án, a második filmklubon „A mások élete” című film szemléltette a 80-as évek elejének megfigyelő-besúgó rendszereit. Dr. Tálas Péter, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója előzetesében nem csak bemutatta az NDK állambiztonság szolgálatának a működését, de felhívta a nézők figyelmét a film dramaturgiai megoldásaira is.

2017. november 13-án, a harmadik filmklub keretében „A vizsga” című 2011-es magyar film vetítésére került sor. Tabajdi Gábor, az 1956-os Intézet munkatársa, meghívott vendégként foglalta össze a nézőknek az 1950-es évek ügynökvilágára vonatkozó tényeket, jelezve a film és a valóság közötti eltéréseket.

A tervek szerint az NKE ÁKK tudományos diákkörei a 2017/2018-as tanév első félévében még két filmklubot fognak tartani, amelyek napjaink információgyűjtésének és kezelésének kérdéseit boncolgatják.

2017. november 27-én a „Snowden” (2016) c. film vetítéséhez kapcsolódóan Dr. Szabó Csaba r. őrnagy, tanársegéd (RTK) és Bányász Péter tanársegéd (ÁKK) beszélnek a megfigyelések, lehallgatások problémaköréről.

2017. december 11-én a filmklub első féléve „A kör” című film bemutatásával zárul. A film fő kérdése itt is magánszféra védelme. Szakértő vendégünk, Dr. Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, az NKE ÁKK egyetemi docense osztja meg a nézőkkel gondolatait a felvázolt jövőképpel, az internetes közösségi jelenléttel kapcsolatosan.

A filmklubok eseményeire a szervezők szeretettel várják az egyetem minden karának érdeklődő hallgatóját!

 

Szöveg: Fecser Zsuzsanna


Címkék: TDK filmklub ÁKK