NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Nemzetközi oktatási hetek az ÁKK-n

Az oktatók, akik a legjobb kazahsztáni, oroszországi és kínai partner egyetemekről érkeztek hozzánk, az NKE által elnyert Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási program keretében valósítanak meg oktatói mobilitást. Az oktatói mobilitás keretében az ÁKK hallgatói és oktatói számára tartanak angol nyelvű előadásokat.

A nemzetközi oktatási hét programja 2018. február 25-én a „Multicultural Crossborder Cooperation” workshop-pal indult, melynek második rendezvényére 2018. március 7-én kerül majd sor az Oktatási épületben. Az első workshop keretében az orosz és a kazah vendégek az előadásuk elején röviden bemutatták intézményeiket, majd rátértek azokra a kutatási témákra, amelyekkel jelenleg foglalkoznak. Alya Tankibayeva, a kazahsztáni KIMEP Egyetem oktatója az együttműködési platformok közigazgatásban való alkalmazásának lehetőségeiről beszélt. Alma Kudebayeva ugyancsak a KIMEP Egyetemről érkezett, ő az olaj árának emelkedése és a kazah olajipari munkások elégedettségének összefüggéseibe avatta be a résztvevőket. Ekatyerina Batovrina a Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetem Közigazgatási Karáról érkezett és az orosz közigazgatási menedzsment kutatásának szociológiai módszereiről tartott előadást. Előadásában az orosz köztisztviselői szabályozás és karrierpálya lehetőségeibe avatta be a hallgatóságot. Az egyes prezentációk után élénk tapasztalatcsere alakult ki a workshop résztvevői között.

A kínai partner egyetemekről érkező oktatók előadásaira a workshop második rendezvényén 2018. március 7-én 9.00 – 16.00 között kerül sor az Oktatási épület 510-es termében, melyre továbbra is várjuk a kar oktatóit és hallgatóit. Jiman Wang, a Minzu Egyetem oktatója a kínai kisebbségek kétnyelvű oktatásáról, míg kollégája, Yuehong Xu interkulturális menedzsment témakörben tart előadást a kínai kormány „One Belt and Road” stratégiájához kapcsolódóan. Jiong He, a Kelet-Kínai Állam- és Jogtudományi Egyetemről a nemzetközi szellemi jog területén jelentkező modern kihívásokra adandó kínai perspektívát ismerteti. Kollégája, Yu Peng a nemzetközi kereskedelem és befektetések témában fog előadást tartani. A workshop kiváló lehetőséget biztosít az előadókkal való konzultációra és kapcsolatépítésre is.

2018. március 1-jén 16.00 órától az oktatók is részt vesznek azon a rendezvényen, ahol az Erasmus keretében pályázni szándékozó magyar hallgatók érdeklődhetnek az itt tanuló külföldi hallgatóktól az egyetemükről, az országról és a városról, ahonnan érkeztek. A rendezvény helyszíne az Oktatási épület 110-113-as oktatási termei.

Az oktatókkal egyéni konzultációra is lehetőség van, ezzel kapcsolatban az ÁKK Nemzetközi Osztálya ad további tájékoztatást (Oktatási épület IV. em. 418. e-mail: szilagyi.bettina@uni-nke.hu).

 

Szöveg: Veres Erzsébet

Fotó: Szilágyi Dénes