NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Német Nyelvi Kör

Német Nyelvi Kör jött létre az NKE-n, hogy elsősorban az ÁKK és a NETK német vonatkozású témák iránt érdeklődő hallgatóinak aktuális témákban tartsanak előadást - német nyelven.

A Német Nyelvi Kör első előadásán Dr. Daniel Zimmermann, a luwigsburgi Hochschule für Öffentliche Verwaltung und Finanzen oktatója az EU-források németországi felhasználásáról beszélt. A hallgatóság vegyesen, az ÁKK és a NETK hallgatóiból és oktatóiból állt, akik az előadás elején megtudhatták, hogy Németország és hazánk nagyjából azonos mennyiségű forráshoz jut az egyenlőtlenségek csökkentését célzó kohéziós politika keretében (kb. 25 milliárd Euró), de amíg a nettó befizető Németország 100 EU-költségvetésbe befizetett forintjából 30-at kap vissza támogatások formájában, addig a nettó kedvezményezett Magyarország 1000-et. Az előadó utalt arra is, hogy EU-szerte a polgárok 64%-a nincs tisztában a kohéziós politikával és az uniós forrásokkal, pedig hét évre 300 milliárd Eurót szánnak rá, ami nagyjából az egy éves német állami költségvetésnek felel meg. Az előadó szűkebb pátriája, az EU jelenlegi költségvetési biztosát (Günter Öttinger) adó Baden-Württemberg tartomány helyzetét is bemutatta: fejlettsége (melyet csak néhány cégnévvel fémjelzett: Mercedes, Porsche, Bosch) miatt csupán 1 milliárd Euróhoz jut, többségét a vidékfejlesztési alapból, ugyanakkor részesül a Duna völgyének országait összefogó Duna-Stratégia forrásaiból, amelybe Magyarország is bekapcsolódott. 

Elhangzott, hogy a kohéziós politika három kategóriába sorolja be az EU régióit GDP-arányosan, a fejletlenebbek kapnak arányosan többet, bár a gyakorlatban a fejlett régiók tudnak többet felhasználni menedzsment-kompetenciájuk miatt is. Az előadásban szóba került a jelenlegi felhasználást nagyban befolyásoló EU2020-Stratégia célrendszere, valamint a 2020 utáni uniós költségvetés mostanában formálódó vitája is. Az Egyesült Királyság kilépése miatt mintegy 10 milliárd Euró hiányzik majd a büdzséből, emiatt éles viták várhatók, és felmerülhet az uniós pénzek feltételekhez kötése is, ami a német hivatalos álláspont része. Egy erős kohéziós politika Németország érdekében is áll, mert segíthet a közös uniós célok és kötelezettségek megvalósításában, és a kevésbé fejlett területek helyzetének javításával hozzájárul ahhoz, hogy az emberek hazájukban maradjanak, és ne máshol keressék a boldogulást.

A Német Nyelvi Kör ősszel újabb érdekes témákkal és anyanyelvi előadókkal várja a német vonatkozású témák iránt érdeklődőket.

 

Szöveg: Szabó Zsolt

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: német nyelvi kör