Az önkormányzati vagyongazdálkodásról tanácskoztak

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg a nagy érdeklődésre számot tartó IX. Önkormányzati Vagyongazdálkodási Konferenciát. A rendezvény a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Kar, valamint a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. közös szervezésében valósult meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ménesi úti Kampuszán.

„A rendezvény egyik célja, hogy a vagyongazdálkodás területén bemutassuk az állami és az önkormányzati együttműködés lehetőségeit, az önkormányzati helyi adottságokra alapított innovációs tevékenység eredményeként létrejött új vagyonelemeket és azok gazdaságos hasznosítását” – mondta bevezetőjében Dr. habil. Boros Anita. Az NKE egyetemi docense szerint a rendezvény lehetőség arra is, hogy a résztvevők jó önkormányzati példákkal is megismerkedjenek, amelyek segítenek a különböző településtípusoknak a fejlődés útján történő elindulásban vagy tovább haladásban.

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem is egy kicsit úgy működik, mint egy települési önkormányzat, hiszen vannak polgárai, költségvetése és vagyongazdálkodása is” - mondta köszöntőjében Prof. Dr. Kis Norbert. Az Államtudományi és Közigazgatási Kar dékánja kiemelte, hogy az egyetem számára is fontos a vagyongazdálkodással kapcsolatos tapasztalatszerzés, éppen ezért ezt a témát a képzésben és a továbbképzési rendszerben is szeretnék minél nagyobb hangsúllyal megjeleníteni. A nemrég indult államtudományi mesterképzésben például már van is egy úgynevezett állami és önkormányzati vagyongazdálkodási modul, amelyet a dékán egyedülállónak nevezett a magyar felsőoktatásban.

A konferencián számos a vagyongazdálkodás területén tapasztalattal rendelkező tudományos előadó osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal, így például dr. Bagdy Gábor, Budapest pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettese, valamint Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Az eseményen előadást tartott továbbá Barts J. Balázs, a BFVK Zrt. vezérigazgatója, dr. Laza Margit, Soroksár jegyzője, dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika, Pázmánd polgármestere, dr. Péter Csaba, Fehérgyarmat polgármestere, dr. Imre Miklós, az NKE ÁKK intézetvezetője, valamint dr. Lőrincz Valéria, a Főpolgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője.

Idén egyetemi felhívás eredményeként választották ki a Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola két kollégáját, dr. Lehoczky Zóra Zsófiát, valamint Weninger Sándort, akik az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok jellegzetességeit mutatták be a konferencia második részében.

Az évről évre megrendezésre kerülő esemény tudományos sikerét és eredményességét fémjelzi, hogy a tavalyi konferencián elhangzott előadások alapján megjelent egy olyan szakmai kötet, amely számos vagyonjogi kérdésbe betekintést nyújt. Az önálló lektorált tanulmánykötetként megjelenő egyedi kiadvány tudományos színvonalát emeli, hogy olyan elméleti és gyakorlati szakemberek közreműködésével készülhetett el, akik az önkormányzati vagyongazdálkodási kérdésekben nagyfokú tapasztalattal rendelkeznek. A kötet elérhető az alábbi linken: http://akfi-dl.uni-nke.hu/szakmai_kiadvanyok/index.php?search=/ISBN%20978-615-5877-08-7.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes