NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Átélni a kínai élet- és gondolkodásmódot

A politikai és jogi kultúrával foglalkozó nyári egyetemen, ahol a kínai kultúrával, az ország történelmével és a kínai emberek gondolkodásmódjával ismerkedhettek meg a résztvevők, 20 ország 27 hallgatója vett részt.. A szakmai programban alkalmanként egyetemi klubok, bíróság vagy ügyvédi iroda megtekintése is szerepelt, Így került sor az egyetemen működő jogi tanácsadó iroda, a Ricc & Co ügyvédi iroda és egy sanghaji bíróság meglátogatására.

Számos kiválóan megszervezett városnéző túrára is elvitték a hallgatókat (pl. hajókázás a Huangpu folyón, Shanghai World Financial Center, Yu Garden, Óváros, stb.). A program részeként Suzhou és Hangzhou városokba szerveztek kirándulást a házigazdák.

A program a hallgatók prezentációjával és vizsgával zárult, a bizonyítványokat ünnepélyes keretek között vehették át a résztvevők.

Szücs Norbert Márk:

„A mozgalmas napokat általában a hotel teraszán fejeztük be, ahol a csillagos égbolt alatt kellemesen lehetett ismerkedni és barátságokat kötni. Csodálatos élmény volt számomra, hogy mindenkivel gyorsan meg lehetett találni a közös hangot, és ennek köszönhetően nagyon jó barátokra tettem szert. Nemcsak nyelvtudásomat fejleszthettem, hanem betekintést nyertem abba a kultúrába és környezetbe, amiről azelőtt csak elképzelésem volt. Be kell, hogy valljam, a legmerészebb álmaimat is túlszárnyalta mindaz, amit tapasztaltam. A kint töltött idő megerősített abban, hogy tovább haladjak a kínai nyelv tanulásával, amit a jövőben szeretnék a munkám során is használni. Úgy gondolom azt is a programnak köszönhetem, hogy mióta visszajöttem nyitottabb és szélesebb látókörű személynek érzem magam.”

 

Szöveg: Veres Erzsébet, Szücs Norbert Márk, Fülöp Ádám

Képek: Szücs Norbert Márk