NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Két napon át iratkozhatnak be az ÁKK új hallgatói

Több mint 500 új hallgató kezdi meg tanulmányait idén az Államtudományi és Közigazgatási Kar alap- és mesterképzésein, akik augusztus 28-29-én iratkozhatnak be a karra.

"Az, hogy Önök minket választottak, kiváltság és felelősség is mindannyiunk számára" - mondta Dr. Téglási András. Az ÁKK oktatási dékánhelyettese köszöntő beszédében bemutatta az egyetem és a kar vezetőségét. Felidézte a kar szerepét az NKE alapításában. Téglási András az államtudományi osztatlan mesterképzésről szólva elmondta, hogy a professzionális állami vezető karrierre ad képesítést és felkészítést. „Önök a vezetői karrierre készülnek” - fogalmazott. Kiemelte, hogy államtudományi doktori címet csak az NKE-n lehet szerezni. Mint mondta, az NKE padsoraiból kikerülő szakemberek a politikai döntéshozók munkáját a legmagasabb szinten fogják segíteni. „Próbálják segíteni a köz szolgálatát tudásuk legjavával” - kérte az alapképzéses beiratkozó hallgatóktól.

A dékánhelyettes kiemelte, hogy idén negyvenéves a közigazgatási felsőoktatás. Mint mondta, 1977-ben indult el az oktatás, mely azóta is folyamatosan zajlik. Az idén először induló közgazdálkodás és közpolitika mesterképzésről elmondta, hogy céljuk a közszférában tapasztalt szakemberhiány pótlása. „Ez karrierképzésnek számít” - fejtette ki.

Dr. Peres Zsuzsanna gratulációját fejezte ki a sikeresen felvételt nyert hallgatók részére. Az ÁKK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese a tanulmányi mobilitás és a külföldi ösztöndíj előnyeire hívta fel a megjelentek figyelmét. „Több mint 40 partnerintézménye van az NKE-nek” - hangsúlyozta. Véleménye szerint mindenkinek csak a javát szolgálja, ha egy hallgató egy más ország egyetemén is tanulhat.

Netye Annamária ismertette a hallgatói pénzügyek terén a beiratkozókra vonatkozó legfontosabb információkat. A kari Gazdasági Osztály hallgatói pénzügyekkel foglalkozó munkatársa a hallgatói követelményrendszer alapján tájékoztatójában kitért a Térítési és Juttatási Szabályzat ide vonatkozó pontjainak felsorolására is.

„Életetek legizgalmasabb időszaka előtt álltok” - kezdte köszöntő beszédét Schmidt Martin. Az ÁKK kari hallgatói önkormányzat elnöke a szervezetről elmondta, hogy fő feladatuk a hallgatók itt töltött idejének zökkenőmentessé tétele. „A HÖK hallgatói érdekvédelemmel foglalkozik” - emelte ki. Hozzátette, ez a nappali és levelező munkarendű hallgatókra egyaránt vonatkozik. Munkájukban az egyetem és a hallgatók nézeteltéréseinek kezelése, valamint az információk átadása is nagyon fontos. „Igyekszünk nektek folyamatos segítséget nyújtani” - hangsúlyozta.

Erős Nóra, a kari Tanulmányi Osztály nevében köszöntötte a hallgatókat. A TO vezetője a tanulmányi ügyek kapcsán tájékoztatta a hallgatókat. Kitért az Intézményi Tájékoztató és Tanulmányi és Vizsgaszabályzat szabályainak ismertetésére, valamint a Neptun és a Moodle rendszer használatának részleteire.

 

Szöveg: Fecser Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: 2018 beiratkozás