NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Rangos elismerés az NKE főtitkárának

Elsőként vehette át az Országgyűlés elnöke által alapított Nagy Miklós díjat Horváth József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára, az Országgyűlési Könyvtár alapításának 150. évfordulója alkalmából tartott szakmai rendezvényen.

Kövér László házelnök a 150 éves évforduló alkalmából hozta létre a Nagy Miklós díjat, amelyet évente egy alkalommal adományoz annak a személynek, aki tevékenységével kiemelkedően segíti az Országgyűlési Könyvtár munkáját. Az első díjazott Horváth József, akinek munkáját Markója Szilárd, a könyvtár igazgatója méltatta az ünnepségen. Elmondta, hogy az NKE főtitkára a magyar államigazgatás egyik kiemelkedő személyisége, aki a többi között volt országgyűlési képviselő és a Magyar Államkincstár különböző szintű vezetője is. 2012-től a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkáraként aktív részese a Ludovika Campus létrehozásának és működtetésének. Emellett támogatja a határon túli magyar fiatalok oktatását, valamint szerepet vállal a hazai és a külhoni magyarok közötti szakmai kapcsolat kialakításában és megerősítésében. Elhangzott, hogy a díjazott sokat tesz a „Könyvtár, ami összeköt” ösztöndíjprogram megvalósításáért is. A kezdeményezés célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása. „Kapcsolatteremtő képessége, közvetlensége, a problémákat azonnal kezelni tudó határozottsága és segíteni akarása miatt is méltán veheti át Horváth József főtitkár a Nagy Miklós díjat”- hangsúlyozta Markója Szilárd.

A díjazott honlapunknak elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára az elismerés, hiszen elsőként érdemelte ki a nemrég alapított díjat. „Bár főtitkárként mindig is fontosnak tartottam az ország legszínvonalasabb könyvtárával való kapcsolat erősítését, mégis meglepetésként ért az elismerés ”- hangsúlyozta Horváth József, akinek szívügye a határon túli magyar könyvtárosok ösztöndíjprogramjának megvalósítása is. Elmondta azt is, hogy az NKE és jogelődei, valamint az Országgyűlési Könyvtár között évtizedek óta szoros szakmai kapcsolat van, amelyet a jövőben tovább szeretnének bővíteni és még több tartalommal megtölteni.

A díj névadója, Nagy Miklós erdélyi származású szakember 34 évig volt munkatársa és ebből 22 évig vezetője a Képviselőházi Könyvtárnak. 1922-ben Nagy Miklós szorgalmazta és készítette elő a kötelespéldány-törvényt, melyet az ő megfogalmazásában terjesztett a parlament elé Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter. Ez tette lehetővé, hogy a Nemzetgyűlés Könyvtára ingyen kapja meg a Magyarországon kiadott könyveket és periodikus kiadványokat. De Nagy Miklós nevéhez fűződik a helyrajzi katalógus létrehozása is, amely a leltározás nélkülözhetetlen alapja lett.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes