NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Ősszel is You MÁJT Win

A korábbi sikeren felbuzdulva 2018. november 30-án ismét megrendezésre került az NKE ÁKK Magyar Állam-és Jogtörténeti Intézet szervezésében a hagyományteremtő jelleggel elindított You MÁJT Win elnevezésű, történeti szellemi vetélkedő.

A versenyre a tavaszi félévhez hasonlóan ismét az első éves közigazgatás-szervező és államtudományi szak nappali és levelezős hallgatói jelentkezhettek. A vetélkedőn 19 hallgató mérhette össze tudását, akiket az intézet oktatóiból álló 3 tagú szakmai zsűri értékelt. A zsűri elnöke Barna Attila egyetemi docens volt, segítői pedig Bathó Gábor és Szabó Mátyás tanársegéd voltak.

A hallgatókat Barna Attila köszöntötte, majd az írásbeli forduló következett. A tesztsor alapján az első 10 hallgató jutott tovább a következő fordulóba, ahol négy feladatot kellett teljesíteniük.

Elsőként személyfelismerés volt, még írásban, ahol tíz különböző képet láthattak öt-öt másodpercig, így kellett megállapítaniuk, hogy ki szerepel rajta.

A következő három feladat már szóbeli volt. Minden versenyző kapott egy képet, és az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket, jogintézményeket, eseményeket kellett bemutatniuk két percben. Ezután különböző forrásokat kaptak, amik egy-egy uralkodó intézkedést tartalmaztak, ezeket kellett térben, időben elhelyezni, kulcsfogalmaikat megállapítani. Végül – csakúgy, mint a szóbeli vizsgán - tételt húztak a versenyzők. Az adott témákat öt percben kellett kifejteniük – e feladat esetén a tartalom mellett az előadásmód is értékelésre került.

A rövid technikai és pontösszesítő szünet után az eredményhirdetés következett. Az értékes jutalmak mellett a hallgatók megajánlott jeggyel lettek gazdagabbak Magyar állam-, közigazgatás-és jogtörténet I. tantárgyból. Az első helyezett 30.000 forint, míg a második helyezett pedig 20.000 Ft értékű kulturális utalvánnyal is gazdagodott. „Jeles” jegymegajánlást az első öt versenyző, „Jó” érdemjegyet pedig az őket követő öt hallgató kapott.

Dobogós helyezettek név szerint:

Juhász Péter Pál (közigazgatás-szervező)

Kruchió Tímea (közigazgatás-szervező)

Bajáky András Olivér (ÁTMA ), Kompos Nóra (közigazgatás-szervező) és Lauferné Földeáki Éva Ágnes (közigazgatás-szervező) megosztott harmadik helyezett lett, azonos pontszámmal.

Minden versenyzőnek köszönjük a részvételt és gratulálunk az eredményekhez!

A zsűrinek köszönjük a megtisztelő részvételt és szakszerű értékelést!

Az intézet oktatóinak a felkészítést, Barna Attila, Bathó Gábor és Szabó Mátyás tanár uraknak a feladatok összeállítását, kijavítását valamint Kókai Gábor intézeti referens úrnak és Hidvégi Levente TDK tagnak a szervezési feladatokban való közreműködést!

 

Szöveg: Magyar Állam- és Jogtörténeti Tudományos Diákkör