NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Erasmus+ oktatók az ÁKK-n

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2015 óta sikerrel vesz részt az Európai Unió nemzetközi kreditmobilitási programjában, amelynek célja, hogy az Európai Unión kívüli országokkal és azok egyetemeivel is komoly együttműködések alakuljanak ki.

Az Oroszországból (Lomonoszov Egyetem és RANEPA Szentpétervár), Azerbajdzsánból (ADA Egyetem) és a Dél-Afrikai Köztársaságból (University of the Free State) érkező oktatók az Államtudományi és Közigazgatási Karon egyrészt előadásokat tartanak a hallgatók számára, másrészt két workshopon mutatják be kutatási témáikat az érdeklődők, illetve az egyetemi polgárok számára. A fenti időszak alatt több mint húsz angol nyelvű előadás megtartására kerül sor. Az előadók közül néhányan már korábban is jártak az NKE-n és most is szívesen jöttek vissza.

A „Multicultural Crossborder Cooperation” workshop az Erasmus+ keretében érkező külföldi oktatókkal immár harmadik alkalommal két napon (2018. november 28. és 2018. november 30.) került megrendezésre, melynek keretében a bemutatkozáson túl kapcsolatépítési lehetőséget is biztosítunk az ideérkező külföldi és az NKE oktatók számára. Prof. Dr. Kis Norbert dékán úr köszöntőjében elmondta, hogy a jövőben a tudományos kutatásoknak nagyobb figyelmet kell szentelni térségünkben is és ezért kiváló lehetőség az olyan workshopok szervezése, ahol egymásra találhatnak a jövendő kutatások résztvevői. Az előadások témái igen sokrétűek, a szűk szakmai közönség által ismert területektől az általános érdeklődésre számot tartókig igen széles a választék. Különösen népszerűek azok az előadások, ahol az előadók a saját országukhoz kapcsolódó ismereteket adnak át (pl. befektetések Oroszországban, dél-kaukázusi konfliktusok, információ menedzsment és kommunikációs rendszerek Dél-Afrikában). Egy-egy előadás után élénk viták alakultak ki, amelyek jelezték, hogy az előadók a közönség számára érdekes témákkal foglalkoznak. Az oroszországi oktatók az Alkotmányjogi Intézet 2018. december 4-i orosz nyelvű konferenciájába is bekapcsolódtak.

A fenti gazdag szakmai programon kívül szabad idős programokat is kínált az egyetem a külföldi vendégek részére. A programot az ÁKK Nemzetközi Osztálya és a Nemzetközi Kapcsolatok Iroda közös szervezésében valósult meg.

Szöveg: Veres Erzsébet

Fotó: Szilágyi Dénes

 


Címkék: workshop erasmus