NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Szorosabb együttműködés a tallinni egyetemmel

A kiberbiztonság jogi és társadalomtudományi vonatkozásainak kutatásáról szóló együttműködési megállapodást kötött Észtországban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Tallinn University of Technology (TalTech).

A TalTech Európa egyik vezető kiberbiztonsági műhelye, mely szorosan együttműködik a NATO kiberbiztonsági központjával is. Az NKE delegációja december 5-én látogatta meg az intézményt abból a célból, hogy megerősítsék a partnerek közötti együttműködést és meghatározzák az elkövetkező évekre vonatkozó közös terveket is. „A TalTech a kiberbiztonság oktatásának területén az európai országok közül az egyik vezető intézmény, már meglevő műszaki orientáltságú kiberbiztonsági képzéssel rendelkezik” – mondta el Renno Veinthal, kutatási rektorhelyettes. A tallinni egyetem jogi intézetének vezetője hozzátette, hogy a két egyetem együttműködésében elsősorban a kiberbiztonság társadalomtudományi és jogi orientáltságú területével szeretnének foglalkozni, ami Európában kevésbé feltárt területnek minősül a kutatás terén.

„Örömmel vesszük az ilyen képzéseket és oktatást, mert pont ez a stratégiai, jogi szabályozási megközelítés hiányzik a közigazgatásból” – mondta a megbeszélésen jelenlevő Annely Kolk, az észt külügyminisztérium jogi és konzuli ügyekért felelős képviselője. A magyar küldöttség nevében Téglási András, az Államtudományi és Közigazgatási Kar oktatási dékánhelyettese megemlítette, hogy „a mi egyetemünk hozzálátott a kiberbiztonsági MA képzés előkészítéséhez, mivel a magyar közszolgálat és ezzel együtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felismerte a téma jelentőségét.” Krasznay Csaba, az NKE Kiberbiztonsági Akadémiájának vezetője hangsúlyozta, hogy „a két intézmény hosszú távú célja a szorosabb kutatási együttműködés kialakítása, másrészt valamilyen közös oktatási program létrehozása.”

Az eseményen az NKE delegációja és a tallinni egyetem jogi tanszékének munkatársai az intenzívebb együttműködésről és az Erasmus program aláírásáról is döntöttek, így lehetővé téve a két egyetem hallgatóinak és oktatóinak kölcsönös cseréjét.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Tallinn Law School Facebook @tallinnlawschool