NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Kínai delegáció az ÁKK-n

Az 1994-ben alapított Kínai Államigazgatási Főiskola (CCPS/CAG) minisztériumi szintű intézmény, fő feladatai közé tartozik az állami tisztviselők, köztisztviselők képzése, illetve továbbképzése. Fontos kormányzati think tank, amely javaslatokat dolgoz ki a kormányzati vezetők részére az ország fejlesztésére vonatkozóan. Az NKE 2013-ban együttműködési megállapodást kötött a kínai féllel, amelynek megújításáról is tárgyaltak a vezetők.

Dr. Kis Norbert bevezetőjében rövid visszatekintést adott az eddigi kétoldalú kapcsolatok alakulásáról, a kínai intézmény vezetőivel korábban folytatott megbeszélésekről, illetve az NKE delegációk látogatásairól a kapcsolatfelvételtől napjainkig. Ezt követően röviden bemutatta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, melyet a delegáció tagjai Dr. Kaiser Tamás dékánhelyettes és Dr. Lentner Csaba intézetvezető további információkkal egészítettek ki.

A kínai delegáció vezetője, Ou Yaping főtitkár ismertette azokat a változásokat, amelyeket az állami intézmények megreformálására vonatkozó terv értelmében megvalósítottak a köztisztviselők képzésének fejlesztése érdekében.

P. Szabó Sándor, az NKE Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központ igazgatója bemutatta a kutató központot és az ott folyó kutatási tevékenységet. A kínai fél érdeklődéssel hallgatta és megjegyezte, hogy Kína számára Magyarország és a magyarországi intézményekkel folytatott kapcsolatok fontosak.

Az eddigi együttműködés folytatását támogatta mindkét fél elsősorban a kutatások és oktatók cseréje révén. Dr. Kis Norbert lehetséges tématerületként az állami feladatok digitalizációját, a kiberbiztonságot és az európai tanulmányokat javasolta. 

Szöveg: Veres Erzsébet

Fotó: Szilágyi Dénes