NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

Hazai és nemzetközi elektronikus tudományos adatbázisok (előfizetések és Open Access tartalmak)

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem három legfontosabb küldetése az oktatás, a kutatás, valamint a technológia-és tudástranszfer. A küldetés megvalósításához szorosan kapcsolódik a szellemi vagyon bővítése és a tudástartalmakhoz való hozzáférés javítása.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem előfizetései 2019-re

A felsőoktatás és a tudományos kutatás számára nélkülözhetetlen elektronikus információforrások előfizetésével az egyetem biztosítja polgárainak a hazai és nemzetközi releváns szakirodalmi források elérését, lehetővé téve, hogy a kutatások során értékes új tudás kerüljön létrehozásra és a képzéseket minőségi és releváns irodalmak segítsék.

A tudományos adatbázisok elérése elsősorban az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program keretében valósul meg, de az alapprogramon túl további nemzetközi adatbázisok előfizetésével is támogatja az egyetem az államtudományi kutatásokat és a nemzetközi összehasonlító elemzéseket.

A tudományos adatbázisok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem IP-cím tartományához tartozó gépekről érhetők el az oktatók, kutatók és hallgatók számára egyaránt. A távoli eléréshez a felhasználó azonosítása és VPN hozzáférés szükséges.

Az Egyetemi Központi Könyvtár és Levéltár tájékoztatása szerint az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program keretében előfizetett adatbázisok

További előfizetett adatbázisok

Az adatbázisok közvetlenül a hivatkozásokkal, a Tudásportálon (https://tudasportal.uni-nke.hu/) vagy az egyetemi könyvtár honlapján (https://www.uni-nke.hu/konyvtar/adatbazisok) keresztül elérhetők.

Az előfizetésen túl az International Review of Administrative Sciences (IRAS) folyóirat számait is olvashatják az egyetemi polgárok, hiszen az IIAS-IISA (International Institute of Administrative Sciences) nemzetközi szervezet tagjai számára az összes cikk teljes mértékben elérhető.

Open Access

Felhívjuk a figyelmet a nyílt (Open Access), vagy részben nyílt hozzáférésű (Hybrid Open Access) tudományos folyóiratok, könyvek és egyéb kiadványok használatára.

Az Open Access (OA) ingyenesen elérhető, online, digitális információ. A nyílt hozzáférés a pénzügyi és jogi korlátozások eltörlésével lehetőséget biztosít a tudományos eredmények szabad és jogszerű újrafelhasználására. Az open access dokumentumok letölthetők, másoláshatók, megoszthatók, nyomtathatók, eredeti forrás feltüntetésével.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem számos kiadványa nyilvánosan, ingyen és online elérhető az egyetemi portálcsalád (https://www.uni-nke.hu/) tagjain. A Közszolgálati Tudásportál (https://tudasportal.uni-nke.hu/), az Államkutatási és Fejlesztési Intézet Szakmai kiadványtára (https://akfi-dl.uni-nke.hu/szakmai_kiadvanyok/)  és az egyetemi folyóiratok (https://folyoiratok.uni-nke.hu/) oldalak egyaránt lehetőséget biztosítanak a kiadványok böngészésére, keresésére és többnyire a letöltésére.  

Néhány javasolt kiindulópont Open Access kiadványok eléréséhez:

Gyakori megoldás, hogy a tartalom online megtekinthető, de a letöltés már feliratkozást/előfizetést igényel. Ilyen megoldással találkozhatunk pl. az OECD kiadványoknál - https://www.oecd-ilibrary.org/

Böngésző kiegészítők az Open Access tartalmak eléréséhez

  • Az Unpaywall böngésző-kiegészítő segítségével könnyen és gyorsan elérhetők az előfizetéses cikkek nyílt hozzáférésű (Open Access) változatai: a szolgáltatás a DOI-azonosítók alapján több ezer intézményi repozitóriumban keres, és a fizetős tartalmak közel 30%-ához talál szabadon hozzáférhető változatot. Chrome és FireFox böngészőkön működik.
  • A Google Tudós gomb böngészőhöz adásával bármely weboldalról könnyedén elérhető a Google Tudós (https://scholar.google.com). Chrome és FireFox böngészőkön működik. (https://chrome.google.com/webstore/detail/google-scholar-button és https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/google-scholar-button)
  • A Kopernio böngésző kiegészítő a Google Tudóssal is együttműködve biztosít hozzáférést az elérhető cikkek teljes szövegéhez. A kiegészítő az Unpaywall mellett további forrásokban is végez keresést a pdf fájlok megjelenítéséhez. Az OA verziók mellett a felhasználók a könyvtárukban használt proxy szerverek integrálásával az intézetükben elérhető előfizetéses cikkeket is elérhetik – az intézményen kívülről is.
  • Az OpenAccess gomb segítségével ingyenesen és legálisan szerezhetők be tudományos cikkek és adatok. Az igénylés megvalósítható közvetlenül a https://openaccessbutton.org/ honlapról, vagy böngésző bővítmény használatával. Amennyiben nem áll rendelkezésre OA verzió, úgy egy kattintással igényelhetjük a szerzőtől a cikk teljes szövegét.
  • A Lazy Scholar böngésző kiegészítő a folyóiratcikkek szabadon elérhető változatai mellett idézettségi adatokat is mutat.

Figyelem! A Sci-Hub online folyóiratkereső nem legális, mivel szerzői jog által védett, ill. licenchez kötött tartalmak letöltését is lehetővé teszi.

Próbálja ki Ön is és használja fel a kutatásaihoz, a tanulás vagy az oktatás támogatásához az elérhető releváns és legális tudományos szakirodalmakat és egyéb forrásanyagokat!

 

Szöveg: Orbán Anna