NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar

II. Magyary Szakmai Délutánok

A harminc éve kezdődő rendszerváltás volt a központi témája a II. Magyary Szakmai Délutánok című rendezvénysorozatnak. A meghívott előadók mellett a Magyary Zoltán Szakkollégium fiatal kutatói is lehetőséget kaptak, hogy prezentálják kutatásaikat, és „belebújjanak” az előadói szerepbe.

A rendezvénysorozat első napján Hallgatók a rendszer ellen, a szakkollégiumok szerepe a rendszerváltásban címmel rendeztek konferenciát, amelyen a többi között Fodor Gábor, volt képviselő és miniszter, a Bibó Szakkollégium egyik alapító tagja, Kührner László, Illyés Márton, Szászi Áron, Kemény Vagyim és Nagy Ákos is részt vett. A Magyary Zoltán Szakkollégium igazgatója, Horváth Attila által moderált eseményen az előadók a szakkollégista lét előnyeit, a szakmaiságot és a közös értékrend jelentőségét boncolgatták. A második napon, egy kerekasztal-beszélgetés során az érdeklődők információkat kaphattak Franciaország jelenlegi politikai helyzetéről, illetve a tüntetések és mozgalmak francia történelemben gyökerező hagyományairól. Az előadók között volt Robák Ferenc, az NKE mentoroktatója, volt diplomata, Gát Ákos Bence, a Duel Amical vitahonlap alapító elnöke és szerkesztője, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri kabinetjének tagja, illetve Garadnai Zoltán történész, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa. Elhangzott, hogy a francia tüntetések hagyományai a forradalomig nyúlnak vissza, és azóta is kézzelfogható valóságként élnek a mindennapokban, gondolhatunk itt az 1968-as diáklázadásokra, vagy a De Gaulle elnöksége alatti rendszerre. Szó volt az úgynevezett sárgamellényes tüntetésekről is, amely az előadók szerint Macron kormánya számára az egyik legkomolyabb problémát, nehézséget jelenti. A kormányzatnak egyszerre kell szembenéznie az elmulasztott reformokkal, egyfajta gazdasági válsággal és a franciákban jelen lévő polgári öntudattal, valamint a kormánnyal szembeni egyre általánosabb elégedetlenséggel.

A rendezvénysorozat zárónapján, a IV. Magyary Workshopon 15 szakkollégista ismertette kutatási területét. Az eseményen az érdeklődők számos előadást hallgattak meg nemzetközi, államelméleti, jogtudományi és kiberbiztonsági témákban.

 

Szöveg: Érsek Kitti

Fotó: Rafael Patrícia, Horváth Attila