Tudományos Diákkör

POLGÁRI JOGI TDK

TDK vezető oktató: Dr. Nagy Barna Krisztina
TDK hallgatói elnök: dr. Lehoczki Zóra Zsófia
TDK titkár: Kolostyák Kamilla és Gebri Tímea
TDK e-mail: nke.polgarijogitdk@gmail.com
Facebook

_________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör magánjogi érdeklődésű, lelkes hallgatók jelentkezését várja soron következő eseményére, a Polgári Jogi Activity Versenyre.

Jelentkezni háromfős csapatokban, csapatnévvel és a csapat tagjainak megnevezésével 2018. november 28. éjfélig lehet a civilisztika33@gmail.com e-mail címen.

Időpont: 2018. december 4. (kedd) 17:00 óra

Helyszín: Oktatási Központ 414. terem

 

Ezen alkalommal a Polgári Jogi TDK tagjai bemutatták posztereiket, amelyek a divatjog, a hamisítás és marketing kérdéseit boncolgatták, ezzel keretet adva a múlt heti fordított workshopnak. Hat hallgató ismertetett a hallgatósággal egy-egy történetet. Ezután sor került a már hagyománnyá vált Polgári Jogi Activity-re, amelyben 4 csapat indult egymás ellen: ActiviTeam; Jógik; Jog-Ászok; Veni, Vidi, Vici. Újításként idén 9 fordulóból állt a megmérettetés, amikor is a 3. körtől lehetett rabolni a másik csapattól. A csapatok nagyon ügyesek és felkészültek voltak, sokáig fej fej mellett haladtak, végül második helyre került fel a kéttagú Jog-Ászok, maga mögé utasítva a Jógik és az ActiviTeam csapatát. A mindvégig vezető Veni, Vidi, Vici csapat vitte el végül a fődíjat és ezzel a győzelmet is.

 

A bemutatott poszterek a linkekre kattintva érhetőek el.

Benedek Fanni: A divatmodellek jogvédelmi kérdései

Bottló Balázs József: A termékhamisítás és az az elleni védekezés

Fehérvári Dávid: Ami a divat mögött van - Távol, közel, még közelebb

Kovács Péter: A világ legjobb futballcipője

Mészáros Nóra: A 3D nyomtatás hatása a divatiparra

Somogyi Ágota: Divatházak és az állatvédelem - Hamis műszőrme az olcsó márkák piacán

 

_________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör ismét szeretettel várja az érdeklődő hallgatókat a fordított workshop nevű eseményére. 

A megszokottól eltérően ezúttal nem oktatók adnak elő, hanem hallgatók készülnek rövid előadásokkal, interaktív bemutatókkal a divattal kapcsolatos kérdésköröket vizsgálva.

Időpont: 2018. november 27. (kedd) 17:00 óra

Helyszín: Oktatási Épület 414. terem

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör november 27-én tartotta meg hagyományosnak mondható Fordított workshop című eseményét, melyet Dr. Papp Tekla professzor asszony nyitott meg. A hallgatóknak ezen alkalommal lehetőségük volt azon tudásukat átadni és bemutatni az oktatóknak és hallgatótársaiknak, amire már hetek óta készültek.

Az első blokk résztvevőit Dr. Barta Judit docens asszony konferálta fel, akik három kisebb szekcióban tartottak betekintést a divatjog világába. Az előadást Csámpai Attila, Nyakas Györgyi és Gebri Tímea hármasa kezdte, akik a divatnak a környezetvédelmi és munkajogi aspektusára helyezték a hangsúlyt. Előadóink kiemelték a fast fashion cégek által okozott problémákat, a ruhaégetés és ruhaelőállítás által a környezetre gyakorolt negatív hatásokat, amelyeket videórészletekkel színesítettek. Végül a gyermekmunkáról és a munkakörülményekről esett szó, de szintén láthattunk egy dokumentumfilm-részletet is, amely igazán sokkolta az érdeklődőket.

A második etap egy kávézóban zajlott, ahol a barátnők egyik férfi barátjukkal kávézgattak, s közben a divatban ismeretes hamisítási balhékkal foglalkoztak. A jogi háttérrel Dr. Barta Judit docens asszony vezette fel a beszélgetést, akit cipőhamisítási jogesetekkel Kolostyák Kamilla követett. De nemcsak cipőkről esett szó, hanem a Sugar lányok által ellopott ruhaötletekről is, melyet Petró Laura osztott meg a hallgatósággal. Sokan meglepődtek, hogy a cukrásziparban is megjelenhet egy divatmárka. Egy budapesti cukrászda apró, Louis Vuitton táskát mintázó tortácskákat árusított. Egy olyan terméket másoltak a tortával, amelyet a védjegyjogosult cég márkaboltjaiban a legelegánsabb körülmények között lehet megvásárolni, és a tortácskákon lévő LV logót és a felismerhető jellegzetességeket a védjegyjogosult engedélye nélkül használták. A torták világába Molnár Anett kalauzolt el bennünket. A második részt Komáromy Dominik zárta, aki a Másnaposok 2 című filmből mutatta be a szintén Louis Vuitton márkájú táskával kapcsolatos jogesetet.

Az első blokk utolsó csapata a termékbiztonsággal, valamint az árfeltüntetéshez kapcsolódó jogszabályi hivatkozásokkal foglalkozott, s közben egy vásárlói jelenetbe is belecsöppenhettünk. Az elégedetlen vásárló Tóth Lilla Júlia volt, a bolt vezetőjét Abronics Tamara testesítette meg, míg a termékbiztonsággal kapcsolatos legfontosabb információkat Bóna Vanda osztotta meg az érdeklődőkkel.

A második blokkot Dr. Papp Tekla professzor asszony vezette fel, miszerint a következő hallgatók a kereskedelem- és marketingre vonatkozó jogszabályokról fognak prezentálni. Az első szekcióban három hallgató, Majoros Petra, Pandur Petra és Hricz Erik beszélt ezeknek a jogszabályi kereteiről, ismertették a határokat, hogy mindez milyen keretek között valósulhat meg. Az előadásuk egy részét az Fttv. és az UCP irányelvek hangsúlyozására fektették. Ezt követően a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról számoltak be, annak elvi és gyakorlati mintáiról. Kitértek a reklámipar és a hamisítványok gazdasági hatásainak előnyeire és hátrányaira. Hangsúlyozták, hogy nagymértékben befolyásolják a vásárlókat a reklámok és azok előfordulásának gyakorisága. Bár a reklám növeli az innovációt, a vevői bizalmat, a pozitív gazdaságai hozadékait, azonban éppen emiatt a fogyasztók bizalmával is visszaélnek jelentős mértékben. A reklámok elsődleges célközönsége a gyermekek, főleg a 8-9 évesek („minél hangosabb, zajosabb, színesebb legyen”).

A második szekció tagjai, Sárdi Adrienn és Bársony Fanni a megtévesztő viselkedésekre tértek ki, hangsúlyozták a fogyasztói társadalom jellemzőit, illetve a fogyasztói jog jellemzőit is. Fontosnak tartották, hogy a fogyasztóvédelem elsődleges feladatáról is beszámoljanak, hogy ha egy esetleges visszaélést tapasztalunk, akkor kihez és hogyan tudjunk fordulni. A délután során a hallgatók kiemelték, hogyan történik ezen szabályoknak a megszegése, és miképp tévesztik meg a vásárlókat, továbbá a reklámszabadságot és annak korlátozását is bemutatták.

Az utolsó részben Schmatovich Flóra és Németh Petra egy általuk készített kérdőívet mutattak be az agresszív kereskedelemről, amely felmérte a vásárlók általános szokásait, valamint, hogy mennyire vannak tisztában az agresszív kereskedelem fogalmával. Előadásuk végén megismerhettük a szemléletes eredményt.

Bízunk abban, hogy a bemutatóknak köszönhetően egy kicsit mindenki tudatosabb fogyasztóvá válik, s reméljük élvezték az eseményt olyannyira, hogy szívesen vesznek részt következő félévi programjainkon is!

 

Az első blokk diasora a mondatra kattintva érhető el.

A második blokk diasora a mondatra kattintva érhető el.

_________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi TDK-nak lehetősége nyílik arra, hogy az Alkotmánybíróságra ellátogasson. Ha érdekelnek a különböző AB határozatok, ha kérdéseid vannak a bíróság működésével kapcsolatban, akkor nem kell mást tenned, mint jelentkezned az eseményre és felteheted élőben kérdésedet az Alkotmánybíróság elnökének.

Jelentkezés: Kolostyák Kamillánál emailben a kolostyakkamilla@hotmail.com címen vagy Gebri Tímeánál a timea.gebri@gmail.com címen. A levélben, kérünk, tüntessétek fel neveiteket és a személyi igazolvány számotokat is.

Jelentkezési határidő: 2018. november 5. (hétfő) 17:00 óra

Időpont: 2018. november 12. (hétfő) 17:00 óra

Gyülekezés az Alkotmánybíróság épülete (1015 Budapest, Donáti utca 35-45.) előtt 16:40 óra

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

A Polgári Jogi TDK tagjai az Alkotmánybíróságon tettek látogatást, ahol Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke fogadta őket és mutatta be egy alkotmánybíró feladatait, mindennapjait, kitérve az Alkotmánybíróság történetére és egyes alkotmánybírósági határozatok ismertetésére. A program kezdeteként elnök úr ismertette az Alkotmánybíróság történetét, annak hazánkban való megalakulását, majd konkrét magánjogi példákkal színesítette előadását.

Az alkotmánybíráskodás amerikai modellje - kialakulását tekintve - több mint száz évvel előzte meg az európai alkotmánybíróságok kialakulását. Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága már 1803-ban az alkotmányszöveg alapján hozott ítéletet, ezzel vetve meg a modern alkotmánybíráskodás alapjait. Az amerikai modell lényege, hogy nincs külön alkotmánybíróság, az alkotmánybíráskodást a rendes bírósági szervezet végzi. Az I. világháború után, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását követően, az önálló Ausztria alkotmányosságának védelmére hozták létre az osztrák Alkotmánybíróságot, mely az alkotmánybíráskodás kontinentális, európai modelljének mintájává vált.

Az Alkotmánybíróság Magyarország jogalkotói hatalmat korlátozó, bírói jellegű szervezete. Az alkotmánybíróságoknak általában az a feladatuk, hogy a többség jogait az egyénnel szemben korlátozó, jogállami jellegű alkotmány vívmányait megóvják a többségi jogalkotó esetleges önkényével szemben.

A magyarországi Alkotmánybíróság a rendszerváltás alkotmányos reformjaként más országok, elsősorban Németország, alkotmánybíróságai mintájára jött létre. Az Alkotmány és a régi Abtv. szerint bárki kezdeményezhette az Alkotmánybíróságnál a jogszabályok alkotmányossági vizsgálatát. Az Alkotmánybíróság többnyire az utólagos absztrakt normakontroll hatáskörében hozta meg legfontosabb döntéseit (pl. halálbüntetés eltörlése, abortusz-határozatok, eutanázia kérdése). Az Alkotmánybíróságnak ugyanakkor nem volt hatásköre az egyedi ügyek (bírói döntések) alkotmánybírósági vizsgálatára, az alkotmányjogi panasz intézménye arra az esetre szűkült, ha az indítványozó ügyében alkotmányellenes jogszabályt alkalmaztak.

2010-ben az alkotmánybírók jelölésére vonatkozó szabályozás megváltozott. Ugyanebben az évben az Alkotmánybíróság hatásköre is módosult: a költségvetésről, központi adónemekről, illetékekről, járulékokról, vámokról szóló törvények megsemmisítésére vonatkozó jogkörét korlátozta a jogalkotó. 2011-ben az Országgyűlés öt új alkotmánybírót választott meg, ezzel a testület létszáma tizenöt főre nőtt.

A délután második felében érdekes magánjogi esetekkel ismerkedhettünk meg, mint például a napi.hu vagy a balassagyarmati üggyel. Ezzel elnök úr alátámasztotta az Alkotmánybíróság korábban ismertetett feladatát. Ezt követően kérdések feltevésére nyílt lehetőségünk, melyre készséges válaszokat kaptunk, s elégedetten távozhattunk az intézményből.

_________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi TDK soron következő eseményén Dr. habil. Boóc Ádám, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető docense tart előadást Az online szerződéskötés magánjogi problémái címmel.

Időpont: 2018. november 6. (kedd) 16:00 óra

Helyszín: Oktatási Épület 417-es terme

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör tagjaihoz 2018. november 06-án Dr. habil. Boóc Ádám látogatott el, aki „Az online szerződéskötés magánjogi problémái” címmel tartott előadást.

Az online szerződések megkötéséhez hazánkban is teljes mértékben adottak a technológiai feltételek. Míg kezdetben csak asztali számítógépekkel rendelkezett a társadalom nagyrésze, mára már szinte minden családban elérhetők az okos telefonok, tabletek, laptopok. 2001-ben Magyarországon a háztartások 6%-a rendelkezett internet használatára alkalmas asztali számítógéppel, így az elektronikus úton történő kereskedelem egyértelműen nem volt túlságosan elterjedt forma. Ezzel szemben 2016-ban már a háztartások 79%-áról beszélhetünk e körben. Mindezek segítségével kontraktusokat tudunk létrehozni, melyek alkalmasak követelések érvényesítésére.

Az internetnek köszönhetően kötelmi viszonyaink, és a szerződéskötési gyakorlat is markáns átalakulás alatt áll. Az új platformok használatából adódóan a jogalkotó folyamatosan új, szabályozásra váró kérdésekkel találja szemben magát. Emellett a témát csak részben érintő egyéb kérdések is felmerülhetnek e körben, például az adatvédelemre tekintettel, amely az elmúlt néhány év alatt szintén óriási módosuláson ment – és a jövőben megy – keresztül. Az új platformok tehát új kérdéseket vetnek fel, többek között, például azt is, hogy az online szerződéskötés vajon csak előnyökkel jár? A digitalizáció e téren is megkönnyíti az életünket?

A törvény nagy hangsúlyt fektet az elektronikus utat biztosító fél kötelezettségeire, felelősségére. A kötelmi jog világában bármennyire is mellérendeltek a felek, és bármennyire kógensek, eltérést nem engedők a fogyasztókra, vállalkozókra vonatkozó szabályok, néhány esetben egy bizonyos fokú hierarchia mégis érzékelhető a szerződő felek között. Ha például az elektronikus utat biztosító szolgáltató egy átfogó általános szerződési feltétellel korlátozza a másik fél mozgásterét, mert a fix szolgáltatásokat más keretek között nem vagy – jogosan – nem az elvárásoknak megfelelően nyújtja, így a szolgáltatást igénybe vevő kénytelen elfogadni a szolgáltató által diktált feltételeket.

Kifejtésre kerültek a legelterjedtebb, legjellemzőbb problémakörök, mint például a szerződés létrejöttének időpontja, a felek akaratának kinyilvánítása, a személyes kontaktus hiánya, a jogképesség, cselekvőképesség vizsgálata, a „click-wrap”, a végrehajthatóság, valamint az e-aláírás. A szerződés létrejöttének időpontjára konkrét szabályokat tartalmaz a Ptk., amelynek 6:84. § (1) bekezdése alapján az elektronikus úton tett szerződési jognyilatkozat akkor válik hatályossá, amikor az a másik fél számára hozzáférhetővé válik. A kötelmi jogban a szerződés megkötésének alapvető feltétele, hogy a felek akarata megegyezzen, de felmerül a kérdés, hogy ennek kifejezése miként épülhet be egy elektronikus úton kötött szerződésbe. Tény, hogy az aláírt és elfogadott klasszikus írott szerződések kötelező érvényűek, és kikényszeríthetők, azonban az internetes szerződések végrehajthatósága megkérdőjelezhető. Az elektronikus úton kötött szerződéseket az írásos szerződésekre vonatkozó elvek szabályozzák, azonban van egy apró hézag, ahol még a jogszerűen kialakított szerződési feltételek alapján eljáró szolgáltatóval szerződő fél is problémába ütközhet, ha hanyag módon cselekszik. Gyakran előfordulhat, hogy egy kereskedelmi weboldal felhasználója nem olvassa el a vásárlási/szolgáltatás igénybevételi feltételeket, majd a weboldal a vásárlás előtt felkéri az említett feltételek elfogadására, amit ő gondolkodás nélkül megtesz. Az így megkötött megállapodásokat „click-wrap” megállapodásoknak is nevezik, mivel a felhasználó általában elfogadja a szerződési feltételeket az „Egyetértés” jelölésre vagy feltüntetett hiperlinkre kattintva.

Konklúzióként vendégünk megállapította, hogy a technikai fejlődés előrehaladtával az emberi akarat kinyilvánítása, a szerződő felek akaratának találkozása nem zárható ki teljesen a szerződések megkötése, szerződéses ajánlatok elfogadása során. Minden szerződés különböző, ezt pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül az automatizált szerződéskötésnél sem.

Köszönjük szépen minden érdeklődőnek a részvételt, további eseményeinken is számítunk a jelenlétükre!

 

 

_________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi TDK és a Magyary Szakkollégium egy közös ülésre invitálja a TDK tagokat, amely alkalommal megismerkedhetnek a Szakkollégium fő tevékenységével és céljával, valamint a Szakkollégium és a TDK közötti esetleges együttműködés lehetőségéről. Hogy mi ez, és hogyan lehetne benne részt venni? Jöjjenek el és hallgassák meg!

Időpont: 2018. október 30. (kedd) 17:00 óra

Helyszín: Oktatási Épület 313-as terme

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör 2018. október 30-án tartotta meg a Magyary Zoltán Szakkollégiummal közös ülését, a jövőre vonatkozó együttműködés reményében. Az ülésen a Civilisztikai Intézet oktatói, a Magyary Zoltán Szakkollégium Kabinete, illetve a TDK tagjai vettek részt. A megjelenteket Papp Tekla professzor asszony köszöntötte, aki kifejezte örömét és köszönetét az érdeklődésért és a kooperáció ötletének felmerüléséért. Ezt követően Kolostyák Kamilla, a Szakkollégium elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatta a Kabinet tagjait, valamint ismertette a Szakkollégium profilját és célját. A Magyary Zoltán Szakkollégium a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Karán, valamint 2015 szeptemberétől a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karán működő, széles látókörű közigazgatási értelmiség képzésére hivatott szellemi és közösségi műhelye. Felállításának célja 2001-ben az volt, hogy az egyetemi oktatás által nyújtott alapvető tudásanyagon túlmutatva olyan elméleti és gyakorlati ismeretekkel szolgáljon a hazai, és nemzetközi közigazgatás területéről, amely tagjai számára mélyebb és átfogóbb felkészültséget biztosít a közigazgatás területén. Megismerkedhettünk a Szakkollégium szakmai és közösségi pilléreivel, majd a bizottságok vezetői mutatták be, milyen feladatokat látnak el a mindennapok során a Szakkollégiumban. Az ülés végén közösen gondolkoztunk az együttműködésről, s pozitívan váltunk el a közös munka reményében.

A Magyary Zoltán Szakkollégium Kabinete által bemutatott diasor elérhető erre a szövegre kattintva.

__________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi TDK idei első rendezvénye a TDK nyitó ülése. Ha érdekel a polgári jog vagy szeretnél egy aktív csapat tagja lenni, akkor gyere el és hallgasd meg, hogy mit kínál a Civilisztikai Intézet.

Időpont: 2018. szeptember 18. (kedd) 17:00 óra

Helyszín: Oktatási Épület 308-as terme

A plakát az alábbi linken tekinthető meg.

 

Beszámoló – TDK ülés

 

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör 2018. szeptember 18-án tartotta meg első eseményét az új tanévben. A nyitó ülést a hallgatók lelkes toborzása előzte meg, ennek eredményeként 32 hallgató jelent meg, köztük korábbi tagok is.  Az érdeklődőket Papp Tekla professzor asszony köszöntötte, aki bemutatta az Intézet munkatársait, valamint a demonstrátorait. Ezt követően a TDK profilját és célját ismertette. A diákköri tevékenység során a túl a kötelező tananyagon elv érvényesül, amelyet többek között különböző előadásokon való részvétellel, intézménylátogatásokkal lehet elérni. Fontos a hallgatók aktív szerepvállalása, hogy minél több szituációban kipróbálhassák magukat, ezzel is a jövőre felkészítve őket. A TDK-nak kiemelt szerepe van a minőségi oktatói és hallgatói kapcsolatrendszerek kialakításában is. A TDK programtervezetét Nagy Barna Krisztina tanárnő ismertette, aki a tudományos dolgozatok készítésére is felhívta a figyelmet, amelyek érdekében az Intézet minden kollégájához bátran fordulhatnak a hallgatók. Minden érdeklődőt szeretettel hívunk eseményeinkre, s az október 3-án megrendezésre kerülő TDK Börzén is várjuk a még csatlakozni kívánó hallgatótársainkat.

__________________________________________________________________________________________________________

I. Jogesetmegoldó Verseny és III. Polgári Jogi Activity

 

A félév és ezzel a tanév zárásaként az Intézet jogesetmegoldó versenyt és polgári jogi activityt szervezett meg immáron harmadik alkalommal. A 15 órától kezdődő jogesetmegoldó versenyen három versenyző indult, ugyanazt a jogesetet kellett 45 perc alatt értelmezniük és megoldaniuk a Ptk. alapján, majd azt a zsűri előtt prezentálniuk. Mind a hárman remekül abszolválták ezt a feladatot. A Polgári Jogi Activity-re érkezett csapatok meghallgathatták a jogesetmegoldók előadásait, majd 16 órától kezdetét vette az activity. Lehoczki Zóra Zsófia ismertette a szabályokat, amely szerint körülírás és mutogatás volt, a csapatok pedig két főből álltak. Ezután a feladványok következtek, amelyeket a csapattagok tökéletesen elmutogatták, körülírták a társaiknak, ami miatt sokáig fej-fej mellett voltak a csapatok. A rablásra lehetőséget adó körnél azonban kitűnt a különbség csapat és csapat között, és így a játékos versenyt a második csapat nyerte. A végén a jó hangulatot díjátadás zárta, az ajándékokat Prof. dr. Papp Tekla és dr. Nagy Barna Krisztina adták át a díjazottaknak.

 

I. Jogesetmegoldó Verseny - 2018. május 16.

 

1. helyezett: Kiss Rebeka

2. helyezett: Pataki Zoltán

3. helyezett: Benedek Fanni

 

III. Polgári Jogi Activity - 2018. május 16.

 

1. helyezett: Hóra Krisztina - Tóth Lilla Júlia

2. helyezett: Benedek Fanni - Tóth Bence

3. helyezett: Gebri Tímea - Zsarnay Zsófi

 

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi TDK Polgári Jogi Activity és Jogesetmegoldó Versenyt szervez, amelyekre szívesen várjuk a magukat megmérettetni kívánó hallgatókat. A Jogesetmegoldó Verseny 2018. május 16-án szerdán 15 órakor, az Activity Verseny 16 órakor kezdődik, a helyszín az Oktatási Épület 509-es terme. A versenyeken való részvétel mindenki számára nyitott, akár mindkét versenyen. Jelentkezni dr. Nagy Barna Krisztina tanárnőnél lehet a nagy.barna.krisztina@uni-nke.hu e-mail címen lehet május 7. 12 óráig.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

__________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi TDK soron következő rendezvényén Dr. Cseh Attila kúriai bíró fog előadást tartani az alábbi címmel:

Társasházi jogviták aktuális kérdései (joggyakorlat elemzés)

Időpont: 2018. április 18. (szerda) 16:30 óra

Helyszín: Oktatási Épület 509-es terme

 

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

__________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

 

A Polgári Jogi TDK soron következő rendezvényén a Parlamentbe látogatunk el. Az Országgyűlési Könyvtár dolgozói tartanak előadást a könyvtár szolgáltatásainak, gyűjteményeinek, a könyvtárban elérhető adatbázisoknak, katalógusoknak a használatáról a kutatásaik megkönnyítése céljából.

Időpont: 2018. március 28. (szerda) 10:00 óra

A résztvevők a találkozó és a helyszín időpontjáról külön értesítést kapnak.

Jelentkezés: március 20-ig, személyi igazolvány számának egyidejű megküldésével a nagy.barna.krisztina@uni-nke.hu e-mail címen.

 

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

Beszámoló – TDK ülés

A TDK ülésen alkalmunk nyílt közelebbről megismerni az Országgyűlési Könyvtár történetét, szerkezeti felépítését, illetve a Könyvtár által nyújtott széleskörű kutatási lehetőségeket Dr. Varga Tímea vezető jogi szakreferenstől és Dr. Horváth Eszter jogi szakreferenstől.

Varga Tímea előadásának diasora

Varga Tímea: A jogi információ és forrásai (kutatásokhoz készült összefoglaló)

__________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

 

Kedves Hallgatók!

 

A Polgári Jogi TDK soron következő rendezvényén Dr. Vecsey Márk ügyvéd (Gálffy & Vecsey Rechtsanwälte, Ausztria), a Bécsi Gazdaságtudományi Egyetem (WU Wien) magyar jogért felelős elemzője fog előadást tartani összehasonlító jogi témában az alábbi címmel:

Válságban lévő cégek restrukturálásának jogi kerete Magyarországon és Ausztriában

Időpont: 2018. március 21. (szerda) 17:00 óra

Helyszín: az oktatási épület 510-es terme

 

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

__________________________________________________________________________________________________________

 

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi TDK e félévének első rendezvényén dr. Gerencsér Judit, a Kúria Jogi Szakkönyvtárának vezetője tartja előadását és segítséget nyújt abban, hogyan írjunk jó szakdolgozatot. Ennek körében az előadó a források felkutatásáról, azok rendszerezéséről és a jó szakdolgozat kritériumairól szól.

Időpont: 2018. február 14. (szerda) 17:00 óra
Helyszín: az oktatási épület 509-es terme

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Beszámoló – TDK ülés

Az idei félév első TDK ülésén a szakdolgozatírás „művészetével” ismerkedhettünk meg. Dr. Gerencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Szakkönyvtárnak könyvtárosa kalauzolt el minket a könyvtári adatbázisok világába, a szakirodalmak rengetegébe, mindezt egy reprezentatív Power Point-os előadással kísérte. Megismertette velünk mindazokat az alapvető dolgokat, amelyek elengedhetetlenek a jó szakdolgozat megírásához (jó témaválasztás, bibliográfia összeállítása, és az írás fázisai). Az előadás vége felé pár képet mutatott arra vonatkozóan, hogy Európa más országaiban milyenek a hallgató-, kutatóbarát könyvtárak, valamint a könyvtár és a kutatás jövőjéről is szólt néhány szót. Az előadás diái letölthetők a TDK honlapjáról.
A végén kérdéseinket tehettük fel neki, és örömmel válaszolta meg azokat.

Gerencsér Judit előadásának diasora

__________________________________________________________________________________________________________

 

A TDK oktatói Mikulás napján egy polgári jogi Activity-t szerveztek, amelyre 3 csapat jelentkezett (Dr. Szöszik, Civilisták, Kredit vadászok) 3-3 fővel. Az elején Lehoczki Zóra Zsófia ismertette a játékszabályokat. Összesen hat kört játszottunk, amely során a 3. körtől már „rabolni” is lehetett a másik csapattól. Végig fölényesen vezettek a Dr. Szöszik, második helyen végeztek a Kredit vadászok és a harmadik helyen pedig a Civilisták. Ezt követően prof. dr. Papp Tekla tanárnő tájékoztatta a csapattagokat a nyereményeikről és az elismerő okleveleket átnyújtotta a hallgatóknak.

Meghívó

Kedves Hallgatók!
Ezúton szeretnénk meghívni Önöket a Polgári Jogi Tudományos Diákkör soron következő eseményére, egy közös jogi activityzésre. A győztes csapatok nyereményre számíthatnak J.
Jelentkezni három fős csapatokban, csapatnévvel és a csapat tagjainak megnevezésével 2017. december 1-ig lehet az nke.polgarijogitdk@gmail.com email címen. A résztvevők csak a TDK aktív tagjai lehetnek.

Időpont: 2017. december 6. (szerda), 16:00
Helyszín: O-313. terem

__________________________________________________________________________________________________________

Beszámoló – TDK ülés

 

A Polgári Jogi TDK novemberi második ülésén részt vevők az elmúlt alkalommal megkezdett fordított workshop következő előadását hallgathatták meg. Az előadásokat 4 hallgató - Buzder Beatrix, Pethő Réka, Nagy Lilla, Frecot Bálint - és egy oktató – Nagy Barna Krisztina - tartotta. Az előadások témája változatos volt, ám mind a végintézkedésen alapuló öröklés témakörét érintette: Buzder Beatrix és Pethő Réka alkotmányjogi keretbe helyezte az öröklési jog szabályait, majd a polgári jog szabályait ismertette a végintézkedési szabadság és képesség témakörében. Frecot Bálint előadásában az írásbeli magánvégrendelet intézményét járta körbe és az elhangzottakat jogeset felvázolásával szemléltette. Végül Nagy Lilla a szóbeli végrendelet intézményét és az azzal kapcsolatos bírói gyakorlatot ismertette a jelenlévőkkel, előadását fotóval és a bírói gyakorlatból vett példákkal tette színesebbé és a hallgatóság számára érthetőbbé.

Mind az első, mind a második fordított workshop hallgatóinak munkáját, a felkészülésbe vetett energiáját és igen színvonalas előadását köszönjük!

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi TDK idei programsorozatának negyedik rendezvénye a fordított workshop lesz, ahol a TDK tagjai az általuk választott kutatási témában adnak elő.

Időpont: 2017. november 14. (kedd) 16:00
Helyszín: az oktatási épület 306-os terme

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

_______________________________________________________________________________________________________

Beszámoló – TDK ülés

Ez alkalommal egy rendhagyó TDK ülés megrendezésére került sor, ugyanis fordított workshop-ot szerveztünk. A 6 főből álló csoport a kiskorúakat az egészségügyben megillető jogaikról beszéltek. Az oktató részéről, dr. Barzó Tímea segítette a szereplőket. A hallgatóságnak egy rögtönzött tv-műsorban lehetett része, amely során az oktató a műsorvezető, a hallgatók a szakértők voltak. A félkörívben elhelyezkedő hallgatók egyesével lettek megszólítva, akik egy-egy kérdésre adtak választ. Kérdések voltak, mint indokolt-e a differenciált szabályozás az egészségügyben a kiskorúakra vonatkozóan; milyen jogai vannak a kiskorúaknak, a törvényes képviselőnek és az orvosnak egy esetleges orvosi beavatkozás során; az orvos kire nézve tarthatja meg az orvosi titkot, meddig terjed ebben a kérdésben a hatásköre; és kitértek olyan kérdésekre is, mint hogy egyes jogszabályok hogyan szankcionálják és korlátozzák a kiskorúak jogait, védőoltásokat tényleg kötelező-e beadatni, megemlítvén a magyarországi törvényeket és megvizsgálván azokat nemzetközi viszonylatban is. Ezt követően a „műsor” hallgatói kérdéseket intézhettek az előadók felé, akik azt örömmel megválaszolták.

__________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi TDK idei programsorozatának harmadik rendezvénye a fordított workshop lesz, ahol a TDK tagjai az általuk választott kutatási témában adnak elő.

Időpont: 2017. november 8. (szerda) 17:30

Helyszín: az oktatási épület 103-as terme

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

 

 

__________________________________________________________________________________________________________

TDK kutatási témák    2017/18. tanév I. félév

 • Komplex szerződések – szerződési komplexumok
 • A kiskorúak és a szülők döntési joga az egészségügyben (együttélő és különélő szülők vitája a műtéti beavatkozások esetén, a kötelező védőoltások megtagadása, életmentő és életfenntartó kezelések visszautasítása, gyermek-pszichológiai vizsgálatok stb.)
 • Párkapcsolati formák Magyarországon – a házastársak, a bejegyzett élettársak, a de facto élettársak, a regisztrált élettársak – jogai és kötelezettségei. A házasság valóban csak egy papír?
 • Házassági vagyonjog – mi tartozik a házastársak közös vagyonába, különvagyonába? -  mi az a házassági vagyonjogi szerződés? mikor érdemes ilyen szerződést kötni?
 • A jogegyenlőségi tétel közjogi és magánjogi védelme
 • Multi - kkv - holding; iránytű a szervezetek tipológiájához
 • Tudom mit tettél tavaly nyáron. Corporate governance Németországban
 • A végrendelet és ami mögötte van
 • Hogyan szerződünk az interneten, avagy az "elektronikus magánjog"

__________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi TDK idei programsorozatának második rendezvénye a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Irodába történő látogatás lesz
október 4-én (szerdán) 16:00 órától.

Dr. Horváth Dóra megnyitója után a következő előadásokra kerül sor:

 • Közigazgatás a gyakorlatban – Dr. Balog Balázs
 • Robotok, önvezető autók és felelősségi kérdések – Dr. Klenanc Miklós
 • Mesterséges intelligencia és adatvédelem – Dr. Csenterics András
 • Drónjog – Dr. Hosszú Péter
 • Közösségi média és munkajog – Dr. Zsédely Márta

Az előadásokat követően a résztvevők egy irodai körbevezetésen vehetnek részt, ahol „betekinthetnek a kulisszák mögé” is.

Időpont: 2017. október 4. (szerda) 16:00

Helyszín: 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

Regisztráció: Jelentkezni az nke.polgarijogitdk@gmail.com címen lehet; a lehetséges résztvevők maximális létszáma 20 fő.

Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 29.

__________________________________________________________________________________________________________

Beszámoló

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör 2017. október 4-én 16-órakor az idei programsorozatának második rendezvényeként részt vett a Réti Antall és Társai Ügyvédi Iroda látogatásán.

Az eseményt Dr. Klenanc Miklós nyitotta meg egy rövid beszéddel, üdvözölte a megjelenteket valamint bemutatta az előadókat.

Ezt követően sor került az előadásokra. A sorozatot Dr. Zsédely Márta nyitotta Közösségi média és munkajog előadásával, melyben bemutatta a közösségi média etikettet, a cégek alkalmazottaikra történő személyi jogok korlátozását. Ezt követte Dr. Klenanc Miklós önvezető autókról, robotokról szóló előadása, melyben felelősségi kérdéseket boncolgatott. Dr. Csenterics András a mesterséges intelligencia és adatvédelem témakörében beszélt az interneten fellelhető személyes adatainkról, biometrikus adatokról valamint az adatvédelmi pajzsról. Utolsó előadóként Dr. Hosszú Péter a drónjog hatályos szabályozását, valamint új tervezetét mutatta be.

Az előadásokat kötetlen beszélgetés és állófogadás követte, majd Dr. Horváth Dóra körbevezetett minket az irodaházban, melyben a jövőben talán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hallgatóinak is lehetőségük lesz szakmai gyakorlatuk eltöltésére.

__________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk meghívni Önöket a Polgári Jogi Tudományos Diákkör alakuló ülésére.
A törzstagok mellett számítunk az új csatlakozókra is, jelentkezzetek bátran hozzánk!

Időpont: 2017. szeptember 21. (csütörtök)
Helyszín: Orczy úti kollégium OK_F14_A

__________________________________________________________________________________________________________

Beszámoló

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör 2017. szeptember 21-én 16-órakor tartotta alakuló ülését.

Az ülést a Civilisztikai Intézet vezetője Prof. Dr. Papp Tekla nyitotta meg. Köszöntette a megjelent régi, valamint új tagokat és bemutatta az Intézet munkatársait.

Ezt követően került sor az előző év tanulságainak leszűrésére, a 2017/2018-as tanév I. szemeszterében tervezett programok ismertetésére, valamint a tagsággal kapcsolatos szabályokra és követelményekre. A programok várható időpontjáról és tematikájáról a lehető legnagyobb részletességgel kaptak tájékoztatást a hallgatók. Ezen eseményekkel kapcsolatos kételyekre, problémákra az oktatók már a helyszínen megpróbáltak választ adni, illetve megoldást találni.

Ezt követően a TDK vezető oktatója dr. Nagy Barna Krisztina zárta az ülést.

__________________________________________________________________________________________________________

Összefoglaló

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör 2017. május 17-i rendezvényének vendége Tóth Gergely Márton közjegyzőhelyettes volt, akinek „A zálogjogi szabályozás alapjai. A közjegyző és a zálogjog kapcsolata.” című, rendkívül színvonalas és tanulságos előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

Bevezetésként az előadó ismertette a zálogjog fogalmát, annak megközelítési módjait. Ezt követően gyakorlati példákat hozott fel, melyek segítségével elmagyarázta a Ptk-ban megjelenő zálogjogi fogalmat.

Ezután az előadó ismertette a zálogjog fajtáinak csoportjait különböző szempontok szerint, majd részletesen bemutatta a zálogjog létszakaszait. Kifejtette az alapítás és a létrejövetel közti különbséget, valamint kifejtette a megalapítás mozzanatait.

Ezek után sor került a zálogszerződés szükséges elemeinek felsorolására, majd a zálogtárgy meghatározásának módjára.

Ez előadás zárásaként a közjegyzőhelyettes úr ismertette a zálogjog érvényesítésének módjait, majd annak megszűnését, valamint gyakorlati példákon keresztül igyekezett szemléltetni az előadáson elhangzottakat.

A rendezvény a jelenlévők kérdéseivel zárult.

__________________________________________________________________________________________________________

Civilisztikai IntézetÖsszefoglaló:

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör 2017. május 3-i rendezvényének vendége Dr. Barzó Tímea docens asszony volt, akinek „Apa (anya) valóban csak egy van? Gondolatok az apasági vélelmek és az anyaság ténye körül” című, rendkívül színvonalas és érdekes előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

Bevezetésként a statisztikai adatokat jelentek meg a prezentációban, hogy a téma gyakoriságának  megjelenését bemutathassa az előadó. Ezt követően került sor a téma valós kifejtésére. Elsőként az apasági vélelmek bemutatására.

Az apasági vélelmek erősségük alapján egy hierarchikus rendet alkotnak. Ez alapján megkülönböztetünk: házassági köteléken alapuló, reprodukciós eljáráson alapuló, teljes hatályú apai elismerő nyilatkozaton alapuló és bírósági határozaton alapuló apasági vélelmet. Sor kerül a vélelmek jellemzőinek kifejtésére, határidők ismertetésére, valamint a különböző orvos szakértői vizsgálatok fajtáinak részletezésére is.

Ezt követően esett szó az apaság vélelmének megtámadásáról, annak lehetőségeiről. Részletesen kifejtette az előadó, hogy két esetben (reprodukciós eljárás, bírósági határozat) a vélelem megtámadása kizárt.

Az előadása végén említést tett továbbá az anyaság kérdéséről. Felmerült a béranya, valamint a dajkaanya kérdése is, valamint a köztük lévő fogalmi különbség is. Kifejtette az anyasági per eseteit és céljait. De mind tudjuk, hogy anya csak egy van, mégpedig, aki világra hozta a gyermeket.

A rendezvény a jelenlévők kérdéseivel zárult.

__________________________________________________________________________________________________________

TDKÖsszefoglaló

2017. április 5.

Polgári Jogi Activity

A TDK következő programja gyanánt egy Jogi Activityt rendezett, melynek keretében a csapatokba rendeződött hallgatók egymással versengtek a különböző díjakért.

A rendezvény Prof. Dr. Papp Tekla intézetvezető asszony megnyitójával kezdődött, aki köszöntötte a csapatokat.

Még a játék megkezdése előtt dr. Hosszú Péter ügyvédjelölt úr tartott egy rövid, de annál érdekesebb bemutatót a PwC-ről és annak szolgáltatásairól.  Elmondta, hogy az ott töltött évek alatt mennyi tapasztalatra és gyakorlatra tett szert, majd kiemelte a tapasztalatszerzés jelentőségét az munka világában.

Ezt követően a Civilisztikai Intézet egy oktatója, Dr. Lehoczki Zóra Zsófia részletesen ismertette a játék szabályait.

A játék két körben zajlott. Minden feladvány megfejtésére legfeljebb 90 másodperc állt a csapatok rendelkezésére; az első körben két fordulóra, a második körben egy fordulóra került sor. A csapatokban részt vevő oktatók körönként egy alkalommal  nyújthattak segítséget a hallgatóknak, de ez nem a feladvány oktató általi megoldását jelentette, hanem pusztán rávezetést a megoldásra.

 A feladványok az Intézet által biztosított kártyákon szerepeltek. Minden kártya tartalmazta a feladvány tárgyát képező kifejezést, valamint a feladvány bemutatásának a módját. Ilyen mód: szóbeli közlés, rajzolás, mutogatás az activity hagyományai szerint.

Amennyiben a fentiekben megjelölt két kört követően két vagy több csapat azonos pontszámmal rendelkeztek, akkor a végeredményről egy extra feladvány döntött, amelynek megfejtése során érvényesült a szabad rablás elve.

A csapatok maximális erőbedobással küzdöttek, eközben rendkívül jól szórakoztak. A végeredmény kihirdetése után még tét nélkül is folytatták a játékot. Tehát állíthatom, hogy a jövőben is szívesen részt vennénk hasonló programon.

Külön szeretném kiemelni dr. Nagy Barna Krisztina Tanárnő és dr. Lehoczki Zóra Zsófia Doktoranda kiemelkedő munkáját, hiszen mind a kérdések összeállítására, mind a játék szabályainak kidolgozására és a játék lebonyolítására rendkívül sok időt és szorgalmat áldoztak.

__________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk meghívni Önöket a Polgári Jogi Tudományos Diákkör következő programjára.

A program keretében a hallgatók egy Jogi Activity-n vehetnek részt. Érdekes feladványok megoldására fog majd sor kerülni egy verseny keretében az Activity ismert szabályai alapján. A csapatokat a Civilisztikai Intézet oktatói segítik majd.

Minden kedves érdeklődőt és nyereményekért szívesen versenyző hallgatót szeretettel várunk!

Időpont: 2017. április 5. (szerda)
Helyszín: 1118 Budapest, Ménesi út 5.  III. előadó
Regisztrálni: 3fős csapatokban, csapatnévvel a nke.polgarijogitdk@gmail.com címen lehetséges.
Jelentkezési határidő: 2017. március 31.

__________________________________________________________________________________________________________

Civilisztikai Intézet TDK

Összefoglaló

Kúria Intézménylátogatás

2017. 03. 07.

A Polgári Jogi TDK legutóbbi programja a Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar  Európai Köz- és Magánjogi Tanszékének Tudományos Diákkörével együtt került megszervezésre. E program keretben a két diákkör ellátogatott a Kúria intézményébe.

A vendégeket fogadó jogász kezdésképpen röviden, de átfogóan ismertette a Kúria történelmi fejlődésének szakaszait, és az eddig legfőbb bírók sorát időrendi sorrendben. Ezt követően megkezdte az épület bemutatását, ennek keretében több tárgyalótermet tekinthettek meg a résztvevők. Ezekben a hallgatók helyet foglalhattak, feltehették kérdéseiket. Információk hangzottak el a bírósági rendszer hierarchiájáról, az ügyek menetéről, és arról, hogy mekkora apparátus is szükséges a feladatok megfelelő ellátásához.

A látogatókat kísérő jogász lelkesen beszélt a munkájáról, és a bírói munka előnyeiről. Kiemelte, milyen széleskörűek és jelentősek a Kúria által ellátott feladatok. Említést tett a Legfőbb Bíróság nemzetközi kapcsolataira, és ezek ápolásának fontosságára.

A látogatás zárásaként meg lehetett tekinteni néhány olyan cellát, amelyben a rabok várják a per zárását jelentő ítélet kihirdetését.

__________________________________________________________________________________________________________

Tisztelt Hallgatók!

2017. február 1-től a TDK-ért felelős oktató Dr. Nagy Barna Krisztina tanársegéd

TDK oktatói titkár Dr. Lehoczki Zóra

TDK hallgatói titkár Buzder Beatrix

__________________________________________________________________________________________________________

Kúria

Látogatás a Kúriára

A Polgári Jogi TDK szervezésében lehetőség nyílik ellátogatni a Kúriára. A hallgatói csoportot Dr. Nagy Barna Krisztina és  Dr. Lehoczki Zóra Zsófia, a Civilisztika Intézet oktatói kísérik. A helyszínen az intézmény egy dolgozója fogadja és vezeti majd körbe a csoportot.

Helyszín: 1055 Budapest, Stollár Béla u. 15. 1
Időpont: 2017. március 7. kedd, 15 óra (Találkozó 14:40-kor a főbejárat előtt)

Regisztrálni az nke.polgarijogitdk@gmail.com címen lehetséges.
Határidő: 2016. február 15.

A jelentkezés akkor érvényes, ha jelentkezéskor a név és a személyi igazolvány száma is elküldésre kerül a megadott címre. A személyi igazolványt a helyszínre is szükséges hozni, ugyanis ennek hiányában nem lehet részt venni a programon. A beléptetés során szükséges lesz!

__________________________________________________________________________________________________________

Civilisztikai Intézet TDK

Beszámoló

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör előadásán vetített ppt itt megtekinthető.

Hogyan írjunk jó polgári jogi szakdolgozatot?
 

 

MEGHÍVÓ

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk meghívni Önöket a Polgári Jogi Tudományos Diákkör következő programjára.

E program keretében Gerencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtár vezetője fogja a „Hogyan írjunk jó polgári jogi szakdolgozatot? Avagy bevezetés a jogi kutatásmódszertan rejtelmeibe és forrásaiba.” című előadását megtartani. Az előadás célja, hogy segítse a szakdolgozatot író hallgatók munkáját, és szélesebb látókört adjon a kutatási lehetőségekről.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

Időpont és helyszín:
2017. február 8. (szerda) 17.30
NKE-ÁKK
1118 Budapest, Ménesi út 5.  III. előadó

__________________________________________________________________________________________________________

Beszámoló a félév első TDK üléséről:

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör 2017. február 8-i rendezvényének vendége Gerencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtárának vezetője volt, akinek „Hogyan írjunk jó polgári jogi szakdolgozatot? Avagy bevezetés a jogi kutatásmódszertan rejtelmeibe és forrásaiba.” című, rendkívül színvonalas és tanulságos előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

Bevezetésként az előadó ismertette az előadás menetét, annak logikai felépítését. Ezt követően megfogalmazta azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyeket egy szakdolgozatot író hallgatónak fel kell tennie magának, mielőtt megkezdi a szakdolgozat írását. Ilyen kérdés például: Mi is maga a célja a szakdolgozatnak? Milyen alapvető szabályokat kell betartani, hogy színvonalas legyen a munkánk? Mennyire lesz majd hasznosítható az eredmény? Eléggé aktuális-e a témánk?..stb.

Ezután levezetésre került, hogy pontosan mik is a szakdolgozat elkészítésének kezdőlépései. Emellett részletesen ismertette a formai követelményeket, és a szerkezeti felépítést is.

Az előadás következő szakaszában olyan hazai és külföldi adatbázisok kerültek bemutatásra, amelyek gazdag forrással rendelkeznek a jogi kutatás tekintetében. Számos nyomtatott, valamint elektronikus formában megjelenő és elérhető magyar, valamint idegen nyelvű forrásról szerezhettünk tudomást.

Az előadás végén az előadó felajánlotta segítségét azoknak, akik valamely akadályba ütköznek a kutatásuk során.

A rendezvény a jelenlévők kérdéseivel zárult.

__________________________________________________________________________________________________________

Civilisztikai Intézet TDK

Beszámoló

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör ezen félév utolsó programjára 2016. november 30-án került sor. E rendezvény keretében Dr. habil. Darázs Lénárd egyetemi docens „Egy vállalatfelvásárlási tranzakció jogi komplexitása gyakorlati szemmel” című előadását hallhattuk.

Az előadó bevezetésként tisztázta a hallgatóság számára, hogy mit is értünk a vállalat és annak felvásárlásának fogalma alatt.

Az előadás következő szakaszában docens úr kifejtette, hogy konkrétan milyen módon is kerülhet sor, egy vállalat felvásárlására. Ezen módok: a vagyontömeg megvásárlása, a jogi személyben 50%-ot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedés megvásárlása, különválással vagy kiválással létrejövő jogi személyben 100%-os szavazati jog megvásárlása.

A következőekben a vállalatfelvásárlás tárgyával kapcsolatos kérdéseket tett fel, és válaszolta meg azokat. Ilyen például.: Mit akar eladni az eladó? Teljes céget, vagy esetleg egy üzletágat?; Mit akar venni a vevő? Teljes céget vagy egy üzletágat?

Ezután pedig végigvezette számunkra, hogy hogyan történik a döntési folyamat. A döntési folyamat részei: üzleti átvilágítás, pénzügyi átvilágítás, jogi átvilágítás, döntés, jogi szabályrendszer kiépítése.

Az előzőekben elmondottakat konkrét példákon keresztül szemléltette a diákkör tagjai számára.

__________________________________________________________________________________________________________

MEGHÍVÓ

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk meghívni Önöket soron következő rendezvényünkre, melynek keretében a Civilisztikai Intézet oktatója, Dr. Darázs Lénárd docens úr fog előadást tartani versenyjogi vonatkozású témában. A programon – a TDK-nk tagjain kívül – valamennyi érdeklődő hallgatót örömmel látunk.

Az előadás címe:
"Egy vállalatfelvásárlási tranzakció jogi komplexitása (polgári jog, társasági jog, konszern- és tőkepiaci jog, fúziókontroll, adó- és számviteli jog"

Időpont és helyszín:
2016. november 30. (szerda), 18.30
III. előadó

Üdvözlettel: Polgári Jogi Tudományos Diákkör

__________________________________________________________________________________________________________

Civilisztikai Intézet

Beszámoló

 A Civilisztikai Intézet Polgári Jogi Tudományos Diákköre 2016. november 16-án fordított workshopot tartott. A rendezvény célja az volt, hogy a Tudományos Diákkör tagjai számot adhassanak arról, mi érdekli őket a polgári jog köréből, valamint hol tartanak tudományos kutatásaikban. Előadóink a jogi képviselet témakörében Pethő Réka, Molnár Levente és Buzder Beatrix voltak. A fogyasztóvédelem, valamint termékszavatosság körében Schick Vivien, Váradi Dóra és Szarvas Gellért,  a házassági vagyonjogi szerződésről Nyíri Nóra Sharon és Gáspár Dóra tartottak előadást. Végezetül az öröklési jog rejtelmeibe Bőszén Adrienn, Kovács Gréta Tünde és Vanda Bernadett vezette be a hallgatóságot.

Az előadóknak gratulálunk munkájukhoz és a további kutatásaikhoz sok sikert kívánunk!

A Civilisztikai Intézet munkatársai

MEGHÍVÓ

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk meghívni Önöket soron következő rendezvényünkre, melynek keretében a Polgári Jogi Tudományos Diákkör tagjai csapatokba szerveződve fognak előadást tartani egy-egy polgári jogi vonatkozású témában. A programon – a TDK-nk tagjain kívül – valamennyi érdeklődő hallgatót örömmel látunk.

Időpont és helyszín:
2016. november 16. (szerda), 18.30
III. előadó

Üdvözlettel: Polgári Jogi Tudományos Diákkör

__________________________________________________________________________________________________________

MEGHÍVÓ

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk meghívni Önöket a Polgári Jogi Tudományos Diákkör következő programjára, dr. Szakály Noémi bírónő A tárgyalás vezetése bírói szemmel című előadására.

A TDK-tagok mellett minden kedves érdeklődő hallgatót örömmel várunk.

Időpont és helyszín:
2016. okt. 19. (szerda) 18.30
NKE ÁKK (1118 Budapest, Ménesi út 5., oktatási épület 102-es terem)

Üdvözlettel: Polgári Jogi Tudományos Diákkör

__________________________________________________________________________________________________________

Szakály Noémi

Összefoglaló a Polgári Jogi Tudományos Diákkör 2016. október 19-ei rendezvényéről

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör 2016. október 19-i rendezvényének vendége Dr. Szakály Noémi bírónő volt, akinek „A tárgyalás vezetése bírói szemmel” című, rendkívül színvonalas és érdekes előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

Bevezetésként a bírónő azt a kérdéskört hozta fel, hogy milyen szemmel is tekint a lakosság a bírói szervezetre. „Az igazságszolgáltatás vajon mindig igazságos döntést hoz?” Említést tett a sajtó fontos véleményalakító szerepéről, valamint arról, hogy miképp valósul meg a döntések igazságossága. Az elhúzódó pertartam is kérdése volt ennek a résznek.

Az előadás következő pontjaként arról beszélt, hogy milyen cselekmények is előznek meg egy tárgyalást. Ide tartozik a formai követelményeknek és a tartalmi elvárásoknak megfelelő keresetlevél benyújtása, hiszen miután a bíróság elfogadta a keresetlevelet, megküldi az alperesnek, aki átveszi azt. Ekkor indul tulajdonképpen a bírósági per. Itt meg kell még említeni a képviseleti szabályokat, valamint az illeték megfizetésének fontosságát. A következő lépés pedig a tárgyalás kitűzése: a bíróság megküldi az idéző végzést, és kitűzi a tárgyalás napját.

A tárgyalási szakaszra rátérve a bírónő a tárgyalások főszabály szerinti nyilvánosságáról, a sajtó szerepéről, illetve a tárgyalási jegyzékről is szólt röviden. Összefoglaló jellemzése szerint: „...a tárgyalóterem olyan, mint egy színház”. Beszélt még ennél a résznél a rendfenntartásra alkalmazható eszközökről és a tanúk meghallgatásának szabályairól.

Az előadása végén említést tett továbbá a per kimenetelének lehetőségeiről, az ítélet meghozatalának folyamatáról, valamint a kihirdetés és a döntés elleni jogorvoslat szabályairól.

A rendezvény a jelenlévők kérdéseivel zárult.

__________________________________________________________________________________________________________

MEGHÍVÓ

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk meghívni Önöket soron következő rendezvényünkre, melynek keretében látogatást teszünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság épületébe és a látogatás keretében betekintést nyerhetnek a Hatóság mindennapjaiba, valamint az ott folyó munkába. A látogatókat a NAIH elnöke, Dr. Péterfalvi Attila fogadja.

Jelentkezésüket Buzder Beatrix hallgatótársuknál tudják leadni a jhb.bea.69@gmail.com e-mail címen 2016. szeptember 23. délig. A programon – TDK-nk tagjain kívül – valamennyi érdeklődő hallgatót örömmel látunk.

Időpont és helyszín:
2016. szeptember 27. (kedd), 13.00
Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.
Találkozó 12:30-kor az épület előtt!

Üdvözlettel: Polgári Jogi Tudományos Diákkör

__________________________________________________________________________________________________________

Összefoglaló

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál tett látogatás alkalmával egy rendkívül érdekes program keretében ismertük meg a hatóság munkáját. A NAIH elnöke, Dr. Péterfalvi Attila András köszöntött minket érkezésünkkor. Egy rövid prezentáció során fejtette ki számunkra munkájuk lényegét. Említést tett arról, hogy miért is fontos az, hogy autonóm államigazgatási szervként működjön a hivatal. Ilyen ok, hogy például az adatok teljes mértékben függetlenek legyenek, vagy az, hogy autonóm költségvetéssel rendelkezik a szervezet. Továbbá rövid történeti áttekintés keretében beszélt az intézmény létrejövetelének folyamatáról. Elmondta, hogy milyen adatvédelmi ügyekkel foglalkoznak (pl.: kamerázásra vonatkozó szabályok), hogy milyen témában adtak ki jogszabály-javaslatot (digitális hagyaték), illetve milyen jogszabályokat véleményeznek. Végül pedig felhívta figyelmünket, és ajánlást tett a hatóságnál való szakmai gyakorlat teljesítésének lehetőségére.

NAIH TDK

A Civilisztikai Intézet Tudományos Diákkörének 2016/17. tanév őszére tervezett eseményei:

 • 2016. szeptember 26. vagy 27.hallgatói látogatás a NAIH-hoz (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság)
 • 2016. október 19. 18.30 Dr. Varga Márk vagy Dr. Szakály Noémi előadása
 • 2016. november 16. 18.30 Fordított workshop
 • 2016. november 30. 18.30 Dr. Darázs Lénárd előadása, " Egy vállalatfelvásárlási tranzakció jogi komplexitása gyakorlati szemmel (polgári jog, társasági jog, konszern- és tőkepiaci jog, fúziókontroll, adó- és számviteli jog)" címmel.

A földszerzés elmélete és gyakorlata

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör legutóbbi rendezvényén, 2016. ápr. 27-én dr. Varga Márk, karunk kedvelt óraadó oktatója, ill. a Földművelésügyi Minisztérium Földügyi Főosztályának vezetője a földszerzés elméletének és gyakorlatának témakörét ismertette az érdeklődő hallgatókkal. Bemutatta a vonatkozó jogszabályi hátteret, annak változását, az aktualitásokat, mindezek mellett pedig számos gyakorlati példát is megosztott velünk.

Köszönjük a főosztályvezető úrnak, hogy színvonalas előadásával megtisztelte diákkörünket!

A bemutatott diasor – jegyzetekkel kiegészítve – letölthető az alábbi linkről:

Domokos Klaudia
TDK-titkár

 

TDK

​__________________________________________________________________________________________________________

,,Fordított" workshop - hallgatói előadások

2016. ápr. 18-án, a Ludovika-épület V. előadótermében került sor a NETK Európai Köz- és Magánjogi Tudományos Diákköre és az ÁKK Polgári Jogi Tudományos Diákköre által megszervezett „fordított” workshopra. Az eseményen – rendhagyó módon – nem oktatók, illetve meghívott szakértők, hanem hallgatók tartottak rövid előadásokat a legkülönbözőbb témakörökben, úgymint:

 • a fogyasztók diszkriminációja az EU-ban,
 • a Montreáli Egyezmény és 261/2004/EK rendelet összehasonlítása,
 • a szövetkezet jogintézménye,
 • a közterületi értékesítés szabályozása, ill.
 • a felelős társaságirányítás nemzetközi aspektusai.

A bemutatott diasorok itt tekinthetők meg:

TDK program

__________________________________________________________________________________________________________

MEGHÍVÓ

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk meghívni Önöket a Polgári Jogi Tudományos Diákkör következő programjára, amelynek keretében dr. Varga Márk, karunk óraadó oktatója, ill. a Földművelésügyi Minisztérium Földügyi Főosztályának vezetője tart előadást A földszerzés elmélete és gyakorlata címmel.
Rendezvényünkön – TDK-nk tagjai mellett – minden kedves érdeklődő hallgatót szívesen látunk.
Időpont és helyszín: 2016. ápr. 27. (szerda) 15.10
NKE ÁKK (1118 Budapest, Ménesi út 5., III/A előadó)

__________________________________________________________________________________________________________

MEGHÍVÓ

FORDÍTOTT WORKSHOP

az Európai Köz- és Magánjogi Tanszék és a Civilisztikai Intézet Tudományos Diákköre szervezésében
2016. április 18. (hétfő), 16:00 órától
Ludovika-épület, V. előadó

A részletes program itt olvasható:

__________________________________________________________________________________________________________

Prof. Dr. Papp Tekla intézetvezető asszony előadása

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör rendezvényének keretében, 2016. 03. 21-én Prof. Dr. Papp Tekla, az ÁKK Civilisztikai Intézetének, ill. a NETK Európai Köz- és Magánjogi Tanszékének vezetője tartott előadást Szerződési rendszerek, szerződések csoportosítása Magyarországon címmel. A programon a Civilisztikai Intézet két oktatóján, valamint a TDK tagjain kívül több érdeklődő hallgató is részt vett.

Elhangzott: miként a teljes magánjog, úgy a szerződési jog is többrétegű; a magánjogi szerződéseket alaposan kidolgozott dogmatika jellemzi. Annak eldöntésekor, hogy milyen típusú egy adott szerződés, az elnevezés alapvetően nem mérvadó.

Ezenkívül szó esett a szerződések csoportosítási szempontjairól, a konkrét szerződéstípusok (pl. outsourcing, timesharing, merchandising, konzorciós, szindikátusi, franchise, faktoring, lízingszerződés stb.) besorolásáról, továbbá az egyes csoportismérvekről.

Köszönjük az intézetvezető asszonynak, hogy előadásával és annak témájával színesebbé tette a TDK programjainak palettáját!

Domokos Klaudia
TDK-titkár

 

TDK Civilisztikai Intézet

​__________________________________________________________________________________________________________

Látogatás az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál

2016. márc. 8-án a Polgári Jogi TDK tagjai – a NETK Európai Köz- és Magánjogi Tanszékén működő TDK tagjaival együtt – látogatást tettek az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál. A megjelenteket Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes fogadta, aki egyben a NETK Nemzetközi Jogi Tanszékének vezetője is.

A köszöntést követően a biztoshelyettes asszony munkatársai, dr. László Boglárka és dr. Varjú Gabriella ismertették az ombudsmani intézmény kialakulásának történetét, az ügyintézés és az eljárások menetét, a panasz, valamint a közérdekű bejelentés benyújtásának lehetőségeit és feltételeit.

Amint arról szó esett, Magyarországon az 1989-es alkotmánymódosítás során merült fel a hivatal létrehozásának szükségessége. Az Országgyűlés 1995-ben négy ombudsmant választott meg (az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, az általános helyettest, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosát, valamint az adatvédelmi országgyűlési biztost).

2011-től megváltozott az ombudsman hivatalos megnevezése: az állampolgári jogok országgyűlési biztosa helyett az alapvető jogok biztosa kifejezés vált használatossá, ami – mint elhangzott – egyben az alapjogokhoz és az Alaptörvényhez való szorosabb kötődést is jelzi. Az új szabályozás ezenkívül a szakombudsmani rendszer megszűnését, illetve a hivatal egységessé válását hozta magával.

Az alapvető jogok biztosa, illetve helyettesei számos területen eljárhatnak, noha munkájukat sok esetben gátolja, korlátok közé szorítja az anonimitás. Hangsúlyozandó azonban, hogy az oktatási jogi biztos intézménye nem minősül ombudsmani tisztségnek (ahogyan a már megszűnt pénzügyi jogi biztos intézménye sem), így az oktatási jogok miniszteri biztosához tartozó ügyekben nem vizsgálódhat az AJBH.

Mindezeken túl megtudtuk, hogy a hivatal az állampolgárokkal való minél közvetlenebb kapcsolat kialakítására és fenntartására is törekszik; e célt szolgálja például az ombudsmani megyejárási program. Szintén fontos, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala – amellett, hogy ún. „A” státuszú, a párizsi elveknek megfelelő nemzeti emberi jogi intézmény – több nemzetközi szervezetnek is tagja.

Az intézménylátogatás hallgatói kérdésekkel zárult. Ezúton is köszönjük a részvételi lehetőséget!

Domokos Klaudia

TDK-titkár, Polgári Jogi TDK

 

Polgári Jogi TDK

__________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

Ezúton szeretnénk meghívni Önöket soron következő rendezvényünkre, melynek keretében Papp Tekla professzor asszony, karunk Civilisztikai Intézetének, illetve a NETK Európai Köz- és Magánjogi Tanszékének vezetője tart előadást Szerződési rendszerek, szerződések csoportosítása Magyarországon címmel.

A programon ­– TDK-nk tagjain kívül – valamennyi érdeklődő hallgatót örömmel látunk.

Időpont és helyszín:
2016. március 21. (hétfő), 15.00
NKE ÁKK
1118 Budapest, Ménesi út 5., oktatási épület 102-es terem

Üdvözlettel: Polgári Jogi Tudományos Diákkör

__________________________________________________________________________________________________________

Polgári Jogi TDK

A Polgári Jogi TDK a Civilisztikai Intézet tudományos műhelyeként működik. Célja a hallgatók magánjogi ismereteinek bővítése – részben az oktatott tantárgyak tematikáját követve, részben pedig az éppen aktuális, kiemelkedő jelentőséggel bíró témakörök nagy tudású, ismert és elismert szakértők általi tolmácsolásával.

Az új Ptk. hozta változások, a kódex által nyitva hagyott kérdések, a hatályba lépés óta eszközölni kívánt módosítások időről időre újabb és újabb ihletet nyújtanak TDK-nk számára.

Tekintettel arra, hogy a közjog és a magánjog viszonylatában meglehetősen sok a kapcsolódási pont, az egyetem szakmai profiljához igazodva a Polgári Jogi TDK kutatási tevékenysége a két jogág határán lévő jogterületek bemutatására is kiemelt figyelmet fordít.

TDK-nk továbbá ösztönzi a tagok OTDK-n való részvételét a szakmai háttér biztosításával, és segítséget nyújt abban, hogy mind tartalmi, mind formai szempontból minél színvonalasabb pályamunkák születhessenek.

 A TDK előadásait és a műhelymunkát az intézménylátogatási programok színesítik.

Szeretettel várjuk a kedves hallgatókat tagjaink közé!

TDK vezető oktató: Dr. Méhes Tamás
TDK-titkár: Domokos Klaudia

Elérhetőségek:
E-mail: nke.polgarijogitdk@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/nke.polgarijogitdk