Tudományos Diákkör

POLGÁRI JOGI TDK

TDK vezető oktató: Prof. Dr. Papp Tekla
TDK vezetőoktató-helyettes: dr. Lehoczki Zóra Zsófia
TDK hallgatói elnök: dr. Lehoczki Zóra Zsófia
TDK titkár: Kolostyák Kamilla és Gebri Tímea
TDK e-mail: nke.polgarijogitdk@gmail.com
Facebook

_________________________________________________________________________________________________________

Kedves Hallgatók!

A Polgári Jogi Tudományos Diákkör a tavaszi félévben is átadja a katedrát a hallgatóinak, akik érdekfeszítő témákkal, előadásokkal készülnek a délutánra.

„Majd én meggyőzlek?” , „Mert azt írta az újság…”, „Csak 1 perc és a választ megháláljuk”, "Öröklési bonyodalmak"

Az eseményen megvitatásra kerülnek jogesetek, alperesi és felperesi bőrbe bújnak hallgatóink, de sor kerül összehasonlító reklámok, felugró ablakok jogi megítélésére is, csak úgy, mint hírek jogi elemzésére is. A résztvevők poszteres bemutatókkal is készülnek az öröklési jog témakörében.

Egy biztos, aki ellátogat a rendezvényre, unatkozni nem fog, s még egy bíró szerepét is betöltheti.

Mindenkit szeretettel várunk 2019. március 26-án 17:00 órától az Oktatási Központ 414. termében!

 

_________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

Ki a közszereplő? Milyen jogai vannak? Meddig köteles eltűrni a magánéletét boncolgató cikkek megjelenését?

Erre és hasonló kérdésekre keressük a választ a Polgári Jogi TDK következő alkalmán, amelyen Prof. Dr. Koltay András, Egyetemünk rektora lesz a vendégünk. Ha érdekel, vagy kérdésed lenne a témával kapcsolatban, gyere és kapcsolódj be a beszélgetésbe!

Cím: „A közügyek vitái és a közszereplők személyiségi jogai a Ptk. gyakorlatában”

Időpont: 2019. március 12. (kedd) 17:00

Helyszín: Oktatási Épület 112-113. terem

A Polgári Jogi Tudományos Diákkört azon megtiszteltetés érte, hogy március 12-én egyetemünk rektorát, Prof. Dr. Koltay Andrást köszönthette előadói sorában. Az esemény témája nem más volt, mint „A közügyek vitái és a közszereplők személyiségi jogai”.

A rövid bevezető után Rektor Úr néhány mondatban felvázolta az előadásának menetét, amelyben több kérdésre is kereste a választ: Ki a közszereplő? Milyen jogai vannak? Meddig köteles eltűrni a magánéletét boncolgató cikkek megjelenését? Az előadás kezdetén a témával kapcsolatban felmerülő fogalmak tisztázására került sor: mi a közügy, ki a közszereplő, mi a közélet? A közszereplő fogalmánál megtudhattuk, hogy a kapcsolódó jogszabályi definíció szerint közszereplő az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította. Még mielőtt ezekre a kérdésekre bármilyen választ is adott volna, egy rövid jogtörténeti áttekintést tárt a hallgatók elé. Az előadás következő részében pedig azt a kérdéskört járta körbe az előadó, hogy mely magatartások valósítanak meg jogsértést. Az, ha valaki valótlant állít vagy ha sértő dolgokat mond az adott közszereplőre? Harmadik kérdésként azt vetette fel, hogy hol húzódik a korábban említett becsület és a valótlanság között a határ. Rektor Úr az előadását rengeteg napjainkból vett példával színesítette.

Az előadás végeztével Rektor Úrhoz kérdéseket intézett a hallgatóság, amelyekre készségesen válaszolt, majd megköszönte a figyelmet. Mi is köszönjük számára az érdekes előadást, s egyúttal mindenkit arra biztatunk, hogy látogasson el az elkövetkező TDK-s rendezvényeinkre is.

_________________________________________________________________________________________________________

Meghívó

Kedves Hallgatók!

„Ha bármilyen kutatást végeznek, rájönnek majd, hogy a jó szakdolgozat olyan termék, amelyből semmit nem kell eldobni.”  - írja Umberto Eco a Hogyan írjunk szakdolgozatot? című művében. De hogyan lesz teljes ez a termék, és hogyan tudjam kiszűrni a lényeget, ami szerves része lesz a dolgozatnak? Erre a "hogyan" kérdésekre ad választ Gerencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtárának könyvtárvezetője.

Ha érdekel a téma, vagy elakadtál a szakdolgozatírásban, vagy egyszerűen csak megerősítésre vágysz, hogy jó helyen keresel-e, akkor itt a helyed!

Cím: „Hogyan írjunk jó polgári jogi szakdolgozatot? Avagy bevezetés a jogi kutatásmódszertan rejtelmeibe és forrásaiba”

Időpont: 2019. február 26. (kedd) 17:00

Helyszín: Oktatási Épület 112-113. terem

 

Az idei félévben is elfogadta a TDK meghívását Gerencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Szakkönyvtárának vezetője, így immár harmadik alkalommal ismerkedhettünk meg neki köszönhetően a szakdolgozatírás „művészetével”.

Az előadást a kutatási módszertan elméletének fogalmával és annak ismertetésével kezdte, amelynek a lényege a tudományos kutatás részletezése. Hangsúlyozta, hogy a felsőoktatási képzés koronájaként egy önálló tudományos kutatás eredményét kell a hallgatónak bemutatnia. Ennek alapja a különböző források ismerete, írott anyagok elolvasása. A jó szakdolgozat alapja, hogy a hallgató egy hozzá közel álló témát válasszon, vagy legalább érdeklődjön az iránt. Ezen kívül négy alapszabályt állított fel az írással kapcsolatban. A következő egységként a „Hogyan tanulmányozzuk a szakirodalmat?” fontos témával ismerkedhettünk meg, majd előadónk áttért a jogi források eléréséhez, használatához kapcsolódó ismeretek és hasznos, praktikus információk bemutatására. Az előadás vége felé néhány képet mutatott arra vonatkozóan, hogy Európa más országaiban milyenek a hallgató-, kutatóbarát könyvtárak, valamint a könyvtár és a kutatás jövőjéről is szólt néhány szót. Az előadás végeztével Gerencsér Judit felajánlotta minden résztvevő számára a segítségét, bátran fordulhatnak hozzá kutatásmódszertani és szakmai kérdések esetében is.

Gerencsér Judit előadásának diasora